Elever skal fortælle den gode historie

De mange unge mennesker der udgør KulturCrewet var samlet i Teatersalen i Billund Centret forleden. Foto: Billund Kulturskole


67 børn og unge fra seks af kommunens skoler er snart klar til at rykke ud som Billund Kommunes KulturCrew. De mange frivillige mødte hinanden for første gang forleden, da de i Billund Centret havde en dag med fokus på alt fra at sætte scene op og være gode værter, til hvordan man får fortalt de gode historier eller hjælper med at løse praktiske opgaver i forbindelse med afviklingen af kultur-arrangementer.

KulturCrewet bliver etableret i forbindelse med at Billund Kommune i slutningen af oktober er vært for den landsdækkende Musik i Tide Festival. Her afvikles der fra søndag den 25. til tirsdag den 27. oktober mere end 100 koncerter, hvor alle kommunes børn og unge bliver præsenteret for professionelle musikoplevelser, samtidig med at gæster fra knapt 60 kommuner kommer på besøg for at deltage i workshops, lade sig inspirere, netværke og lytte til musik.

Bag festivalen står Levende Musik i Skolen (LMS) og Billund Kommune. Og det er også LMS, der uddanner de frivillige skole-elever til at hjælpe med festivalens mange opgaver efter samme model, som andre kommuner og skoler har brugt siden det første KulturCrew blev uddannet i Kalundborg i 2010. I dag er der lokale KulturCrews på 100 skoler i 17 forskellige kommuner.

Billund Kulturskole er samlingspunkt for de frivillige KulturCrews i i Billund Kommune – både i forbindelse med opstarten og afviklingen af Musik I Tide Festivalen og i forhold til at udvikle lokale kulturarrangementer på den længere bane.

– For meningen er jo, at disse elever også fremadrettet vil få en særlig rolle ude på deres egne skoler. De får nogle færdigheder med sig, som kan bruges, når skolen selv holder arrangementer og når vi rykker ud med fælles projekter eller tilbud om kulturarrangementer, fortæller leder af ungdoms- og kulturskolen, Per Weile Bak.

Han ser KulturCrewenes indtog i Billund Kommune som et kvalitetsløft på kulturfronten.

– Samtidig er det jo også en super mulighed for elever i 4.-9. klasse, der har lyst til at arbejde med noget andet end det, de møder i det traditionelle skoleskema. Og for nogle elever er der måske endda en mulighed for at hente en ekstra sejr hjem, fordi de viser sig at være supergode til at organisere eller har en tekniske snilde, siger han.

De seks skoler i Billund Kommune, der deltager med elever i KulturCrew, er Vestre Skole i Grindsted, Filskov Skole, Stenderup Skole, Billundskolen, Grindsted Privatskole og Vorbasse Skole.

Musik i Tide Festival afvikles i forbindelse med et andet stort musikalsk Billund-projekt – Billund Builds Music, hvor 4000 af kommunens børn i ugen op til festivalen selv bygger og spiller på instrumenter.