Første spadestik taget til kæmpe investering for Billund Varmeværk

Erik Eskildsen og Stephanie Storbank tager første spadestik til det nye anlæg til Billund Varmeværk.


Det er den største investering i Billund Varmeværks historie, som der i dag blev taget første spadestik til. 300 mio kroner kommer det nye byggeri på Rugmarken til at koste, og så meget har varmeværket ikke tidligere investeret for.

Når byggeriet står færdigt vil der være opført en ny administrationsbygning, teknikbygning og et produktionsanlæg med en stor akkumuleringstank, der kan samle al strømmen, når den er billig – og pumpe den ud når borgerne skal bruge det i de dyre perioder.

Samtidig rykker al personalet fra Møllevej ud på Rugmarken, men de to øvrige matrikler bevares og ombygges til en slags pumpestationer, hvor varmen kommer ind fra Rugmarken og fordeles ud fra de to pumpestationer.

Og der er et stort behov for det nye varmeværk. Billund Varmeværk forventer en stigning på ca. 50 % i varmebehovet frem mod 2035 – og samtidig er det klimabelastende anlæg man har i dag, ved at nå enden på sin naturlige levetid. Således er der behov for at opføre en ny produktionskapacitet samt at styrke transmissionsnettet, så det er klar til fremtidens byudvikling.

Når vi rammer efteråret 2025 vil borgerne tilknyttet Billund Varmeværk få 30 pct af deres varme fra biomasse – altså halm – og 70 pct fra el, som varmeværket altså hiver ind til billig penge og gemmer i den nye akkumuleringstank.

– Jeg kan ikke love at forbrugerne i Billund får billigere varme, men de får en mere bæredygtig varme, som i hvert fald ikke ser ud til at blive dyrere, siger direktør i Billund Varmeværk, Jens Enevoldsen.