Forældre har medansvar for dårligere normering

Modelfoto


Når forældre ikke får meldt ind til daginstitutionen, at deres barn holder ferie mellem jul og nytår, i uge 7 eller dagene op til påske – bare for at tage et par eksempler – så er de medvirkende til, at normeringen i daginstitutionerne i Billund kommune bliver dårligere.

Det må blive konklusionen på en ny opgørelse fra Billund kommune over det reelle fremmøde i dagtilbuddene for de 0-6-årige. Tallene viser, at mellem 20 og 49 pct af de 3-5-årige børn udeblev fra en pasning, de ellers var ”meldt” til i uge 7 og i dagene mellem jul og nytår.

– Det betyder at der er sat flere pædagogiske medarbejdere på til at passe børn, der så udebliver fra dagtilbuddet og holder fri i stedet. Så bruger vi ikke ressourcerne rigtigt, for disse pædagogiske medarbejdere skal også holde ferie. Og så bliver det på tidspunkter, hvor der er mange børn – i stedet for få, siger dagtilbudschef i Billund Kommune, Lisbeth Østergaard, der sidder med det overordnede ansvar.

Dermed bliver den i forvejen så udskældte dårlige normering i Billund kommune endnu værre – fordi flere forældre ikke tager et medansvar og får meldt ind, hvorvidt deres barn holder fri eller ej.

– Vi ved godt at mange forældre ikke helt har afklaret med deres arbejdsplads om de skal/kan holde ferie eller fri i de dage hvor familien Danmark ynder at holde ferie, men så er det en god ide, at fortælle dét til daginstitutionen. Et ”måske” eller et ”vi giver endeligt besked senest….” eller endda et ”vi arbejder på at holde fri” er meget bedre end slet ingen tilbagemelding, siger Lisbeth Østergaard.

Mens det således halter gevaldigt med forældrenes tilbagemelding omkring pasning i typiske ferieperioder, så kører det ifølge Lisbeth Østergaard til gengæld nærmest på skinner med forældrenes meldinger vedrørende den daglige pasningstid efter den fleksible åbningstid blev indført i Billund Kommune.

– Her er forældrene virkelig gode til at få fortalt hvis deres pasningsbehov ændrer sig – altså hvis barnet fremover hentes kl. 16.30 i stedet for kl. 17 – eller omvendt, – eller hvis forældre en enkelt dag eller i en kortere periode har behov for en udvidet åbningstid, siger Lisbeth Østergaard.