Genbrugsbutikker rammes hårdt af gebyr

En ny EU-regel presser de danske genbrugsbutikker. Reglen betyder, at den slags butikker ikke længere er fritaget for at betale affaldsgebyr. Dermed skal genbrugsbutikkerne af med penge, når de sender kasserede varer, de har taget imod, men vælger ikke at sælge i butikken, videre i sorteringsanlæggene på genbrugspladsen.

Her skal genbrugsbutikkerne, der ofte har en velgørende organisation bag, betale 350 kroner per ton genanvendeligt affald, som eksempelvis glas, dåser, plast, tekstiler, porcelæn, metal og elektronik. Alt brændbart koster 1225,- per ton at komme af med.

Det får flere genbrugsbutikker til at afvise meget af det som borgerne kommer ind med – fordi det ikke er i god nok stand til at blive solgt i butikken, og dermed dyrt for butikken at komme af med.

– Reglen betyder, at vi er begyndt at sige nej til nogle ting. Blandt andet polstrede møbler, der er bekostelig at komme af med. Specielt hvis møblerne er i sådan en stand, at de ikke er gode nok til, at de kan sælges i butikken. Tidligere tog vi med glæde imod alt hvad vi blev tilbudt. Vi sorterede det, og dét der kunne sælges, blev stillet ind i butikken. Det, der ikke kunne sælges, blev kørt på genbrugspladsen. Det kostede ingenting. Det kan vi ikke længere gøre, for nu skal vi til at betale for at aflevere det, forklarer Ketty Søgaard fra Wutomi Genbrug i Grindsted til Netavisen Grindsted.

Også hos Blå Kors i Billund er det problematisk:

– EU har ikke sat sig godt nok ind i, hvad det betyder for organisationer, som laver et godt hjælpearbejde. Det er både en udgift og til stor irritation for os, når vi skal på genbrugspladsen. Affaldet skal være sorteret op i fraktioner som tidligere, men da der er forskellige priser på de enkelte fraktioner, giver det ekstra ture på genbrugspladsen, da affaldet skal vejes og afregnes i de forskellige fraktioner, siger daglig leder af blå Kors genbrugsbutik i Billund, Lissy Berg til Netavisen.

Og Billund kommune kan intet gøre for at hjælpe:

– I Billund Kommune har vi afventet, om der ville blive vedtaget nye regler, så kommunen kan give fri adgang til de velgørende organisationer. Selvom der er en bred opfattelse af, at det vil være hensigtsmæssigt at give fri adgang, så kan vi konstatere, at der ikke er udsigt til at reglerne ændres. Vi har derfor meddelt de velgørende organisationer i Billund Kommune, at de fremadrettet skal betale gebyr for at aflevere affald på de kommunale genbrugspladser, lyder det fra Billund Kommunes miljøchef, Karl Grundahl.