Har du styr på sygesikringsbeviset til vinterferien


Nordjyderne er usikre på sygesikringsbeviset

En ny undersøgelse viser, at danskerne i Region Nordjylland er den befolkningsgruppe, der har ringest viden om, hvordan det blå sygesikringsbevis dækker. Danskerne i Region Syddanmark er til gengæld dem, der har bedst styr på reglerne.

Det gule sygesikringsbevis dækker ikke længere danskerne på ferien. Nu er man kun dækket af det blå EU-sygesikringsbevis. Og det kan være forvirrende. I hvert fald for nordjyderne.

Ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov for den uafhængige prissammenligningstjeneste Comparo i samarbejde med Burson-Marsteller er næsten halvdelen af nordjyderne i tvivl om, hvordan det blå sygesikringsbevis dækker. Kun 56 pct. af nordjyderne ved, hvordan de er dækket af det blå sygesikringsbevis, og det er problematisk ifølge administrerende direktør i Comparo, Lars Lund-Nielsen:

”Kalenderen viser højsæson for skiferie, og danskerne valfarter af sted til de populære skidestinationer. Men inden man suser ned af pisterne, bør man sikre sig, at rejseforsikringen er en del af bagagen, da man med det blå sygesikringskort er markant ringere stillet end med det gule. Derfor er det vigtigt, at man tegner en rejseforsikring. Men når man skal ud at lede efter en rejseforsikring, skal man som forbruger undersøge markedet grundigt, da der kan være stor forskel på pris og indhold hos de forskellige forsikringsselskaber. Det overblik kan man let og hurtigt få ved at taste sine behov ind på Comparo.dk,” siger Lars Lund-Nielsen.

Danskere i Region Syddanmark er bedst klædt på

Det er imidlertid ikke kun nordjyderne, der er i tvivl om, hvordan det nye blå sygesikringsbevis dækker. Omkring hver femte af de unge mellem 18-34 år rejser uden at være dækket af en rejseforsikring. Det er især unge uden for byerne og med lav indkomst, som ikke er dækkede, når de tager på ferie.

Der er imidlertid også borgere, der har styr på reglerne for det nye sygesikringsbevis. Således angiver 69 pct. af danskerne i Region Syddanmark, at de er fuldt bevidste om, hvordan det blå sygesikringsbevis dækker. De er dermed den region i Danmark, hvor borgerne føler sig mest sikre på reglerne for det blå sygesikringsbevis.

Undersøgelsens konklusioner:

Over en tredjedel af nordjyderne (38 pct.) er i tvivl og 6 pct. ved ikke, hvordan det blå sygesikringsbevis dækker. Til sammenligning svarer 69 pct. i Region Syddanmark for eksempel ja til, at de ved, hvad det blå sygesikringsbevis dækker over. Tallene er 67 pct. for Region Hovedstaden og 66 pct. for Region Sjælland.
Mere end hver fjerde af de unge mellem 18-34 år er ikke klar over, hvordan sygesikringen dækker eller ikke dækker, når de skal ud at rejse. Omkring hver femte af de unge rejser desuden uden at være dækket af en rejseforsikring.
Næsten alle, der er spurgt, er derimod enige om, at det er vigtigt at have en rejseforsikring – om end 30 pct. af de unge (18-34 årige) kun synes det enten er ”mindre” eller i ”nogen grad vigtigt” at være dækket af en rejseforsikring udover det blå sygesikringskort.

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov i perioden 5. – 7. januar 2015 via internettet. Undersøgelsen er gennemført blandt danskere i alderen 18-74 år. 1010 har svaret på undersøgelsens spørgsmål.