Lægevagten i Region Syddanmark oplever alt for mange opkald, der godt kunne have ventet til en tid hos egen læge. Det skal en ny telefonbesked være med til at gøre noget ved.
– En del mennesker ringer til lægevagten for at få fornyet recepter, og det tager tid og ressourcer fra personer, som har akutte helbredsproblemer. Vi oplever også, at folk i en vis udstrækning ringer med ting, som ikke er akutte. Det kunne for eksempel være et udslæt, de har haft i flere dage, eller at de har haft ondt i ryggen gennem en uge, siger vagtchefen ved lægevagten i Region Syddanmark, Ole Holm-Thomsen.
Netop receptfornyelser – som egentlig er en opgave for de praktiserende læger – er noget af det der fylder rigtig meget hos vagtlægerne. Således fornyede de sidste år eksempelvis mere end 2.000 recepter på p-piller, 1247 recepter på Panodil og Kodimagnyl og 313 receptfornyelser for stofskifte-medicin. Der kan selvfølgelig være tilfælde, hvor der er tale om noget akut.
– Det drejer sig helt overvejende om forglemmelser. Man glemmer simpelthen at få fornyet sin recept, og så bruger man lægevagten til at få det gjort. Det er selvfølgelig ærgerligt, at den type opkald spærrer for de mere akutte. Hvis man for eksempel sidder med en lungebetændelse, så er det ikke sjovt at sidde i en lang telefonkø, fordi der er nogle, skal have fornyet en recept, som de kunne have fået fornyet ved deres læge, siger Ole Holm-Thomsen.
For at komme de ikke-akutte opkald til livs gør en ny velkomstbesked ved lægevagten opmærksom på, at receptfornyelser bør ske ved egen læge. Det har allerede mindsket antallet af lægevagtkonsultationer over telefonen med cirka 4.000. Håbet er at nedbringe antallet af ikke-akutte opkald yderligere.
– Jeg håber selvfølgelig på, at vi kan skabe opmærksomhed om at få udnyttet lægevagten til det, den er der for: Akut opstået sygdom og akut forværring af en eksisterende sygdom. En recept-fornyelse på eksempelvis p-piller kan godt i situationen virke akut, men der er altså ikke tale om akut sygdom, og det bør være muligt at planlægge og få recepten fornyet i god tid ved egen læge. Så vi håber selvfølgelig, at vi får bedre tid til de akutte opkald, når der forhåbentlig bliver færre af de ikke-akutte. De akutte tilfælde kan blandt andet være feber, smerter, lammelser, psykiske tilstande og andre tilstande, som man ikke selv kan vurdere og behandle, siger Ole Holm-Thomsen.