Læserbrev: Duften af mad på plejehjemmet

For år tilbage (da Billund Kommune og Grindsted Kommune stadig var selvstændige kommuner) byggede man i tilknytning til Sydtoftens Plejehjem et produktionskøkken med hensigten om at samle produktionen af mad til alle Grindsted Kommunes plejehjem og de hjemmeboende ældre, der var (og er) visiteret til madordning i hjemmet.

Det har knebet med at få de lokale plejehjem med på ordningen grundet lokal modstand, og i dag er der stadig madproduktion på f.eks. Billund og Sdr. Omme Plejehjem, men også andre steder i kommunen.

Der er også i mellemtiden lovgivningsmæssigt kommet en mulighed for at hjemmeboende kan vælge en godkendt privat leverandør til at levere maden, og det har ca. 50% af de hjemmeboende valgt.

Status er derfor i dag, at produktionskøkkenet laver 41.000 døgnkostenheder årligt, hvor man har kapacitet til omtrent det dobbelte.

Den maksimale pris på maden er fastsat i lovgivning, og sammenlagt betyder det, at man ikke kan udnytte stordriftsfordelene, og produktionskøkkenet kører med et årligt underskud på 1,1 mio. kr. Det er naturligvis ikke tilfredsstillende – de penge kunne godt bruges til andet fornuftigt.

Hvad gør vi så?

Vores drøm er, at vi skal lukke produktionskøkkenet og flytte produktionen tilbage lokalt. Det giver appetit at fornemme duften af mad, når og hvor maden bliver lavet. Mange ældre døjer med appetitten, og det kan helt sikkert hjælpe den vej. De ældre kan også få indflydelse på hvilke retter, de ønsker på menuen, og flere ældre fra lokalområdet vil helt sikkert vælge at spise på plejehjemmet, og det vil give mere liv og aktivitet på plejehjemmet.

Vi kommer ikke til at spare på den øvelse, måske bliver det endda dyrere, men et plejehjem er et hjem, og der laver man mad og hygger omkring det. Medarbejderne fra produktionskøkkenet kan vi tilbyde jobs på de lokale plejehjem, på den måde bliver der ikke tabere i det spil.

Der er flere ting, der skal undersøges, f.eks. om man er i stand til at producere de steder, hvor man lukkede produktionen ned for år tilbage. Hvad vil det koste at etablere brugbare køkkener der igen? Hvad gør vi med den nuværende bygning? Osv., men det er til at løse.

Der bliver noget for den kommende kommunalbestyrelse at forholde sig til, men vores mening er klar: Maden skal laves på plejehjemmet lokalt.

—–

Jeyarajah Rasiah og Jørgen Clement

Begge medlemmer af den nuværende kommunalbestyrelse