Lokalt politi advarer mod lidt for hurtige Fatbikes

Politiets rullefelter viste for høj fart på de importerede fatbikes. Foto: Sydøstjyllands Politi


Ulovlige eldrevne såkaldte Fatbikes købt på nettet kan ofte køre væsentlig hurtigere end loven tillader. Det kan ende med store bøder og farlige situationer, hvis man anskaffer sig en ulovlig el-cykel.

Færdselsafdelingen i Sydøstjyllands Politi har på det seneste konstateret, at flere og flere unge erhverver sig en såkaldt Fatbike – en type af el-cykel – over nettet. Desværre viser det sig også, at en del køber modeller, der ikke er lovlige i Danmark.

– For nyligt standsede vi to af disse Fatbikes, hvor det viste sig, at de begge kunne køre over 40 km/t, uden der blev trådt i pedalerne. I sådanne tilfælde er der ikke længere tale om en el-cykel, men en stor knallert. Det betyder også, at der stilles krav til typegodkendelse, kørekort, registrering, styrthjelm og forsikring, siger vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi, Jesper Engelund.

Kontrollen af de to Fatbikes medførte i begge tilfælde bøder for i alt 11.500 kroner.

De ulovlige Fatbikes og andre typer af ulovlige el-cykler kan kendetegnes ved, at de ikke er CE-mærket eller typegodkendt, samt at de ofte kan køre, uden pedalerne betjenes. Derudover har motoren ofte en effekt, der overstiger 250 watt, som er max ydeevne for el-cykler i Danmark.

– Vi vil gerne bede forældre og unge mennesker om at tjekke en ekstra gang om den el-cykel, de er ved at købe over nettet, rent faktisk er lovlig i Danmark, siger  Jesper Engelund.