Med mobilens indførelse i skolen, faldt trivslen blandt landets elever. Det er skoleleder på Lynghedeskolen i Grindsted Søren Rahbeks faste overbevisning – og noget tyder på at han kan have ret. I hvert fald passer tidslinjen ret godt, når man ser på hvornår mobilen blev en fast del af elevernes hverdag, og hvornår deres trivsel ser ud til at falde.
Og faktisk er mobiler, tablets og computere blevet så stor en del af børns liv, at det tænder advarselslamperne hos mange forældre. I en ny undersøgelse, som Kantar Public har lavet for Gjensidige giver flere end hver tredje forælder med hjemmeboende børn udtryk for, at de er bekymrede over, hvordan børnenes skærmforbrug påvirker deres sundhed og trivsel.
Derfor afholder Lynghedeskolen mandag en foredragsaften for forældre, hvor stifter af Tech & Childhood, Mie Oehlenschläger, der også er medlem af Det Etiske Råd og regeringens trivselskommisson, giver sit oplæg om online risici i forhold til at kunne hjælpe og støtte børn i hverdagen, der er præget af øget mobilbrug.
Samme aften kan forældrene også høre oplæg fra psykolog – og tidligere gamer – David Madsen, der er stifter af Dansk Behandling for computerspil og onlineafhængighed. Han vil blandt andet sætte fokus på det betydningsfulde i en tid med digitale medie, og hvordan det har indflydelse på hjernens udvikling, fællesskaber og søvn.
– Vi arrangerer det her, fordi vi har en generel bekymring i forhold til trivsel, og os der har været her lidt længere tid, mener at kunne se en sammenhæng i forhold til skærmbrug. For der sker altså noget i 2013, hvor brugen af mobiler blandt unge stiger eksplosivt, og det er også herfra, at forskerne kan se, at trivselsmålingerne tager en gal retning, siger skoleleder på Lynghedeskolen Søren Rahbek.
Han har gennem et stykke tid haft drøftelser med skolebestyrelsen om, hvordan man tackler dét med skærme i skolen. Derfor har man hidkaldt nogle eksperter som Mie Oehlenschläger og David Madsen for i første omgang at klæde skolens personale på til at håndtere brug af skærm i skoletiden – og blive klogere på hvad skærmbrugen gør.
– Og når vi nu alligevel har eksperterne her, ville det være oplagt at invitere forældrene ind til også at blive klogere på den viden vi har omkring skærme og trivsel, siger Søren Rahbek.
Ifølge ham står Lynghedeskolens mobilpolitik overfor en justering og her kan man også bruge mandagens foredrag til noget:
– For der er mange meninger om dét med skærm, men måske ville det være bedst hvis vi baserede den næste mobilpolitik på viden i stedet for det vi alle sammen går og synes og mener, lyder det fra Søren Rahbek.