Motion i det fri i Vorbasse

Illustration: Vorbasse Outdoor Fitness


Et af de områder, der arbejdes med i byfornyelsesprojektet i Vorbasse, er Aktivitetsaksen mellem Vorbasse Fritidscenter og Vorbasse Skole. Allerede nu summer der af aktivitet. Skolebørnene har taget de mange aktiviteter i brug. Formålet med Aksen er at skabe fællesskab på tværs og bevægelse for alle aldersgrupper.

Aktivitetsaksen tæller en klatrebane, forskellige legeredskaber, paddle tennis anlæg, multibane, et beachsportanlæg og snart også et outdoor fitness med tilhørende 60 m løbebane med digital tidtagning. Ambitioner er høje og det er der folk udenfor Vorbasse, der også har set.

Projektet passede perfekt ind i Just Human og Chris MacDonalds filosofi om at skabe sundhed og trivsel ved at opføre lege- og aktivitetspladser i samarbejde med KOMPAN. Just Human samarbejder med Kompan om at skabe en fremtid, hvor nærvær, trivsel og sjov bliver tilgængeligt for alle. Målet er at udbrede særlige uderum, der fremmer samvær, leg og aktivitet.

– Vores fælles vision og Vorbasses ideer var et match og vi indgik derfor et partnerskab om projektet, siger Anders Sigvardt fra KOMPAN. Siden da har Just Human, KOMPAN og KOMPAN Fitness Institute har haft et godt og konstruktivt samarbejde omkring udviklingen af området. Her har de forskellige brugergrupper været inddraget, så alle perspektiver er kommet med.

– Vi glæder os over at andre kan se det unikke i området og visionerne, men mest af alt glæder vi os til at kunne indvie den samlede Aktivitetsaksen i efteråret, lyder det fra Gitte Holmgaard fra det koordinerende udvalg for byfornyelsen.

Outdoor fitness projektet er støttet af Billund Kommune, Vorbasse Skole, Vorbasse Fritidscenter, Norlys Vækstpulje og Vorbasse Fonden.

Om kort tid vil den gamle udtjente røde løbebane ved Fritidscentret blive skrællet af for efter sommerferien går KOMPAN i gang med anlægsarbejdet. Der bliver rig mulighed for motion i alle afskygninger – vel at mærke ude i den fri natur.

To motionscykler, en crosstrainer, en armcykel, en balancestation, stort street workout station og et cross training modul med fastmonterede magnetiske kettlebells og suspension trainers. Derudover bliver der et åbent areal til holdtræning i fx cross fit eller yoga. Ved alle redskaber findes instruktioner og flere af redskaberne kan kobles sammen med mobiltelefonen, så man kan tracke sin træning.

Alle redskaber er til fri afbenyttelse 24-7, da der også opsættes lysmaster. I forlængelse af outdoor fitness etableres en 60 m løbebane med sandkasse til spring. For at motivere til leg, aktivitet og konkurrence opsættes også en digital tidtagning.

Det 1.600 m2 store anlæg rummer tre beachvolleybaner og en håndboldbane. Men sand er jo et fleksibelt underlag, så der kan omstilles hurtigt til andre formål. De mange tons sand blev hentet fra beachvolley arrangementet i Grindsted og lå på Vorbasse Fritidscenters parkeringsplads indtil arealet blev klar til etablering. Til stor undren for mange – 640 m3 sand fylder trods alt en del.

– Det var et godt eksempel på samarbejde og bæredygtighed. At vi kunne bruge sandet og alene skulle bære omkostningerne til transporten, var et stort plus for økonomien, siger Jeroen Schotemeijer, der er centerleder i Vorbasse Fritidscenter.

Derudover har KFUM Idræt doneret godt 60.000 kr. til projektet ligesom KFUM og KFUK i Vorbasse har bidraget med 50.000 kr. De resterende midler kommer fra Vorbasse Fonden.

– Vi glæder os over snart at kunne afslutte endnu en etape af byfornyelsen, men vi har stadig mange projekter i støbeskeen. Et af de store projekter er omlægningen af byens torv, hvor de nødvendige myndighedsgodkendelser forhåbentlig snart er på plads. Det har været en lang proces, men både Billund Kommune og Vorbasses borgere ser frem til et smukt og samlende torv, der signalerer den dynamik, som kendetegner vores by, siger Gitte Holmgaard.