Ny museumsreform sender penge til lokalt museum

Foto: Billund kommunes Museer


MARK – Billund kommunes museer kan se frem til øget støtte fra staten. Den nye museumsreform sender 300.000 ekstra kroner til det lokale museum, som lige nu modtager 1,2 mio i støtte.

Det beløb øges altså til 1,5 mio – til store glæde for blandt andet det sydjyske folketingsmedlem, Karina Lorentzen Dehnhardt, der har været med til at forhandle den øgede støtte hjem:

En af årsagerne er dels, at SF har kæmpet igennem, at besøg fra børn og unge skal tælle dobbelt i tilskudsmodellen i den nye museumsreform – og fordi SF har været optaget af, at der også skal være gode kulturtilbud udenfor de fire største byer i landet. Det har været en mærkesag for SF, at museerne skal have ekstra tilskud, hvis de er gode til at tiltrække børn og unge og formidle til dem, ligesom det har været vigtigt for SF at sikre levedygtige museer udenfor de største byer, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Hidtil har besøgstallene vægtet tungest for museernes tilskud, og det har gjort det svært for museerne uden for de store byer at få økonomien til at hænge sammen, fordi de naturligt har færre besøgende.

– Museernes værdi kan ikke kun gøres op i antallet af besøgende, og det stiller under alle omstændighederne museerne i provinsen ringere, fordi potentialet bare er mindre. Men de bidrager også til forskningen, og den foregår ikke kun bag et skrivebord i København. Og så bidrager de med formidling uden for museernes kasseapparater. Det er så velfortjent at de sydjyske museer nu får penge for det, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.