Sådan holder du en sikker ferie i cyberspace

10 gode råd til at undgå datatyverier under solen


I disse uger drager hundredtusindvis af ferieglade danskere mod sydens sol og sommer. Ud over solcreme og sandaler har de fleste af dem en smartphone i lommen og måske en PC eller tablet i tasken. Dermed er de ikke bare ’mobile’ turister, men også oplagte ofre for data- og identitetstyveri.

2016 har allerede budt på en lang række datatyverier foretaget af cyberkriminelle med onde hensigter. Det gælder alt fra password-tyverier og falske e-mails til telefonopkald fra svindlere og falske virksomheder oprettet på baggrund af stjålne data fra intetanende borgere. Der er absolut grund til at passe på, siger sikkerhedsekspert i Deloitte, Kim Schlyter.

Særligt på ferier er man ekstra sårbar som digital turist, mener Kim Schlyter:

På ferien er det helt almindeligt, at man logger på fremmede netværk for at få internetforbindelse til fx Facebook og e-mails. Uanset om man finder et lukket net på hotellet, eller man vælger et offentligt net på en café eller en banegård, er der betydelige risici forbundet med de her netværk, som er ekstremt nemme at få adgang til for hackere.

Samtidig har mange danskere også paraderne nede, når solen brænder, og sangriaen er sat frem på bordet.

At holde ferie skal jo være sjovt og hyggeligt. Hvem gider tænke på cyberkriminalitet eller identitetstyveri? Derfor ser vi også, at mange turister er ekstremt sjuskede, hvad enten det gælder beskyttelse af kreditkort, udlevering af pas og ikke mindst sikkerhedsindstillingerne på de elektroniske enheder, siger Kim Schlyter.

10 gode råd

Kim Schlyter har 10 gode råd til en sikker sommerferie i cyberspace:

  1. Sikkerhed starter allerede, når du booker ferien. Brug kun officielle udbydere, som andre også har erfaring med. Betal altid med kreditkort og aldrig med bankoverførsel.
  2. Vil du være helt sikker, kan du også lave et nyt betalingskort, der er uden kreditmulighed og dermed særligt velegnet til ferie. På den måde blander du ikke din husholdningsøkonomi sammen med din ferieøkonomi, du kan let overføre penge til feriebetalingskortet, og du kan let holde øje med transaktioner.
  3. Uanset hvilket betalingskort du anvender på din ferie, skal du altid tjekke, om hæveautomaten ser ud, som den skal, når du bruger kortet til at hæve penge. Har den et dækken over sig, eller ser den ud, som om nogen har pillet ved den, så gå videre.
  4. Hav også altid øje på dit kreditkort, hvor end du er. Lad ikke tjeneren tage det med ud bagved, fordi han påstår, at terminalen står dér. Gør han det, så insister på at følge med.
  5. Undgå så vidt muligt at lade hoteller eller biludlejningsfirmaer tage en kopi af dit pas, og lad dem aldrig nogensinde tage en kopi af dit kreditkort. Brug de store biludlejningsfirmaer og de etablerede hoteller, hvor der er styr på tingene.
  6. Slå den automatiske login-funktion fra på mobiltelefonen, så den ikke selv finder wifi-netværk, der måske viser sig ikke at være sikre. Hvis du logger på et wifi-netværk, så brug et net fra en etableret operatør, og log af igen, så snart du er færdig.
  7. Indstil din telefon, så du enten kan finde den igen, hvis den bliver stjålet, eller slette data.
  8. Lad være med uploade feriebilleder på din Facebook-profil, før du er kommet hjem igen. Det er naturligvig rart, at dine venner kan se, at du hygger dig ved poolen under fjerne himmelstrøg, men det kan indbrudstyve altså også.
  9. Protester højlydt, hvis du bliver bedt om at give personlige oplysninger uden grund. Du behøver altså ikke udlevere pas og kreditkort, blot fordi du skal leje et par vandski. ”No!” er et ord, næsten alle forstår.
  10. Sidst men ikke mindst, brug altid din sunde fornuft. Den rækker som regel langt.