Sikkerhedsstyrelsen: Test af HPFI-afbryder kan redde liv

Husk at teste fejlstrømsafbryderen to gange om året. (Foto: Sikkerhedsstyrelsen)


Det er vigtigt at teste fejlstrømsafbryderen to gange om året, da den kan redde dit liv. Og det er en god huskeregel at teste den, når vi skifter mellem vinter– og sommertid.

De fleste husstande har en HFI- eller HPFI-afbryder, men cirka 30 % af danskerne tester den aldrig. Det er et problem, for fejlstrømsafbryderen er populært sagt hjemmets nødbremse. Den beskytter dig og din familie mod livsfarligt stød ved at afbryde strømmen, hvis der opstår en fejl i et elapparat eller i en installation.

Afbryderen, som er lovpligtig, fungerer bedst, hvis den jævnligt “motioneres”. Hvis fejlstrømsafbryderen er mere end 10 år gammel, er der yderligere grund til at teste den ofte, så du er sikker på, at den virker, hvis der opstår en elektrisk fejl.

Når du tester en HFI-/HPFI-afbryder, slukker du samtidig for strømmen i hele eller dele af huset og altså også for fx DVD og elektriske ure. Derfor er det oplagt at teste HFI-/HPFI-afbryderen, når urene alligevel skal justeres ved skiftet mellem vinter- og sommertid og omvendt.

Du tester HFI- eller HPFI-afbryderen ved at trykke på prøveknappen, som ofte er mærket med et “T”.

Kobler afbryderen ikke ud første gang, du trykker på prøveknappen, skal du kontakte en autoriseret elinstallatørvirksomhed.

På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside – sik.dk – kan du finde en film, som beskriver, hvor enkelt det er at teste afbryderen. Her kan du også tilmelde dig en sms-tjeneste, så du modtager en huske-sms, når det er tid til at teste fejlstrømsafbryderen.

Vidste du?

  • Det er lovpligtigt at have en fejlstrømsafbryder installeret i sit elskab
  • Du bør teste din fejlstrømsafbryder minimum to gange om året
  • Hvis din fejlstrømsafbryder er mere end 10 år gammel, bør du få en autoriseret elinstallatørvirksomhed til at tjekke den