Skoleleder afviser censur i skolevalg

Skoleleder på Lynghedeskolen, Søren Rahbek


Denne uge har budt på skolevalg på landets folkeskoler. Op til dagens skolevalg, har landets ungdomspartier taget rundt til politiske debatter med 8.-10. klasser rundt om i landet for at argumentere for deres politik. Det hele kulminerede i dag med en valghandling, hvor eleverne skulle sætte deres kryds ud for det parti, de ville stemme på hvis de stod foran et folketingsvalg.

I årets debatter har særligt ét parti gjort sig bemærket ved at uddele flyers forestillende et boardingpass. Dansk Folkepartis Ungdom har fået trykt boardingpass påført et arabisk navn på en envejsbillet ud af Danmark til Mellemøsten – hurtigst muligt, i øvrigt.

Til gårsdagens skolevalgsdebat på Lynghedeskolen afd. Søndre i Grindsted afviste skolen, at DFU kunne dele materialet ud, men de måtte gerne deltage i debatten på lige fod med andre partier.

– Alle partiorganisationer var af lærerteamet forud for blevet informeret om, at valgmateriale ville blive vurderet af skolen, i forhold til om det f.eks. kunne udgøre en risiko for elevernes sociale og psykologiske tryghed, herunder om det ville kunne anspore til mobning eller lignende, forklarer skoleleder Søren Rahbek.

På trods af at DFU havde meldt afbud til onsdagens debat på Lynghedeskolen, dukkede de op alligevel. Men ungdomspartiet fik at vide at deres boardingkort ikke kunne uddeles med henvisning til risikoen for mobning. DFU-repræsentanten blev i stedet opfordret til at komme med sine synspunkter i debatten – mundtligt. Men ungdomspartiet valgte at forlade valgmødet uden at deltage i debatten.

Efterfølgende valgte DFU at hænge Lynghedeskolen ud på det sociale medie X, hvor skolen i Grindsted blev anklaget for censur. Men den kritik afviser skoleleder Søren Rahbek helt og aldeles med henvisning til den landsdækkende mobbepolitik:

– Jeg bakker til fulde op om lærernes og pædagogernes vurdering og dygtige indgriben. Faktisk så gør det mig stolt, at der fortsat er nogen der tør tage kampen for ordentlighed i den demokratiske debat, og som også står på mål for skolens værdier, som bl.a. er respekt, engagement og fællesskab. Det er jo det vi skal lære børnene! lyder det fra Søren Rahbek.

Her er DFUs valgmateriale der flere andre steder i landet er blevet uddelt til skoleeleverne. Men den gik ikke på Lynghedeskolen i Grindsted. Foto: X.com
Her er opslaget fra det sociale medie X, hvor DFU anklager Lynghedeskolen i Grindsted for censur. Screendump