Skydningen reddede Martin

Jesper Nissen fra Billund er ikke et sekund i tvivl om, at det er takket være skydningen, at hans søn, Martin, i dag er på vej til at gennemføre folkeskolen.

Martin Nissen blev i en tidlig alder diagnosticeret med Asperger-syndrom og ADHD, hvilket gjorde det vanskeligt for ham at gå i en almindelig klasse. Derfor blev han efter en række slagsmål på grund af sin udadreagerende adfærd, flyttet til G-klassen på Søndre Skole i 4. klasse.

Hverdagen var stadig meget svær for Martin Nissen, men i 6. klasse ændrer hans liv sig. Efter at have forsøgt med flere forskellige fritidsaktiviteter, rammer familien så at sige plet med skydningen i Billund-Vorbasse Skytteforening i kælderen under Billund Idrætscenter.

– Her finder Martin ud af, at han er god til noget. Det er som om det hele vender. Han tager viden til sig i skolen og til skydning begynder han at snakke med andre end dem, der er tæt på ham. Og så går det pludselig stærkt – både i skolen og med hans sociale færdigheder, fortæller Martins far, Jesper Nissen.

Hvor det for få år siden syntes langt væk, at Martin Nissen nogensinde skulle gennemføre folkeskolen, mangler han i dag kun få fag, før han har gennemført sin folkeskoleeksamen:

– Martin er startet i 11. klasse. Han har fået folkeskolens eksamen bredt ud over 3 år og han har fået karakterer lige fra 4 til 12. Og vi taler altså om en dreng, som vi i 5. klasse aldrig troede ville gennemføre folkeskolen, lyder det fra en stolt far.

I skydeklubben er Martin Nissen nu meget aktiv og meget social. Han hjælper de mindre medlemmer med at skyde, ligesom han heller ikke går af vejen for at gå til hånde i klubben, når der skal laves praktiske ting. Det er blandt andet Martin, der har lavet skydeklubbens facebook-side. Den unge skytte håber selv at kunne blive optaget på AspIt i Vejle, som er en IT-supporter-uddannelse for unge med Asperger. Men hans far er slet ikke i tvivl om, hvad der har vendt Martins liv på hovedet:

– I min verden er der ingen tvivl om, at de dygtige lærere og pædagoger på skolen sammen med de rummelige skydeinstruktører i Billund-Vorbasse Skytteforening har vendt Martins liv om til en succeshistorie, og jeg håber at hans historie kan være med til at give håb for de familier med børn, der oplever sociale problemer i skolen og i fritiden, siger Jesper Nissen.