Sundhedsdrone-projekt havde lokal finger med i spillet

Foto: Kjeld Jensen


Da der i går for første gang fløj sundhedsdroner fra Odense Universitetshospital i Svendborg til Ærø, kunne en række folk hos Scandinavian Avionics i Billund klappe sig selv på skuldrene.

Billund-virksomheden har nemlig været en del af det tre-årige projekt, der skal sikre hurtigere og mere korrekt behandling af øboerne i Danmark. For hvis man i dag bor på en af Danmarks mindre øer og får taget en blodprøve, skal prøven fragtes med færge og bil til analyse på hospitalets laboratorium. Men med sundhedsdronen banes vejen for, at blodprøven med det samme kan sendes direkte afsted til laboratoriet med en drone.

Hos Scandinavian Avionics har man stillet sin ekspertise indenfor fly-elektronik til rådighed i innovationsprojektet:

– Vi har været involveret på den måde, at dronerne skulle have nogle ”elektroniske nummerplader”, så at sige. De skulle have deres eget ID-system, så man kan adskille dronen fra anden lufttrafik. Der havde vi et system, som vi så har udviklet på til det færdige projekt, forklarer military sales manager hos Scandinavian Avionics, Finn Tøttenborg.

Dermed kan man sidde i en kontrolcentral og følge dronerne – ligesom man i bemandet luftfart kan følge alle fly.

– Dronen er programmeret til at flyve i en bestemt korridor, hvor den ikke kommer i karambolage med den øvrige flytrafik. Flyvningerne gennemføres via kontrolcentralen, hvor der altid er to personer, en pilot og en såkaldt ”air risk manager”, hvis primære opgave er at overvåge luftrummet og give piloten instruktioner omkring eventuelle nødvendige ændringer til operationen pga. anden trafik, siger Finn Tøttenborg.

Han har en forventning om at deltagelsen i innovationsprojektet omkring sundhedsdronen, kaster mere af sig til Scandinavian Avionics i Billund.

– Jeg tror da det bliver nemmere at få vores system monteret hos andre kommercielle drone-projekter, hvor vi står klar til at levere ID- og jordkontrolsystemet, siger Finn Tøttenborg.