Tvivl om jernbane til Billund

Togfonden, der blandt andet skal sikre en jernbaneforbindelse mellem Jelling og Billund, hænger ikke sammen økonomisk. Det mener den nye transportminister i V-regeringen, Hans Christian Schmidt.

Han mener ganske enkelt ikke, at den øgede beskatning af Nordsøolien kan finansiere Togfondens planer om at elektrificere jernbanenettet og sænke rejsetiden til en time mellem de største byer – og altså en jernbane mellem Jelling og Billund. Blandt andet fordi olieprisen er faldet til langt under det niveau, der er forudsat i aftalen om fonden, som rød blok og Dansk Folkeparti indgik.

Selvom DF er en del af forliget om Togfonden, så har partiet sagt ja til at Hans Christian Schmidt (V) kigger nærmere på, om planerne kan realiseres.
Det har nu fået den fratrådte transportminister Magnus Heunicke (S) til at minde om, at DF er bundet af et forlig.

– Vi har et bredt forlig med Dansk Folkeparti, De Radikale, Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten, og det består efter et valg. Det er de politiske spilleregler, der er, siger Heunicke til Ritzau.

Hans Christian Schmidt (V) vil nu indkalde partierne i forliget til et møde:

– Nu må jeg tage bestik af, hvad de mener, men jeg er bare nødt til at sige, at hvis man kigger på de penge, der skal i togfonden for at man lave de ting, der ligger deri, så hænger det ikke sammen, siger Hans Christian Schmidt.