Venstre vil lade pengene følge barnet

Folketingsmedlem for Venstre, Anni Matthiesen fra Krogager.


Det frie skolevalg skal gælde for alle – også for børn, der har brug for specialundervisning og derfor ønsker at flytte skole.

Det fastslår Venstres Anni Matthiesen fra Krogager og melder at Venstre er klar til at gøre noget ved problemet.

For ifølge Anni Matthiesen er det et problem, at det – som reglerne er i dag – er op til den enkelte kommune at bestemme, om de ønsker at lade tilskuddet til specialundervisning følge det enkelte barn over i en friskole. I de tilfælde, hvor kommunen ikke vælger at lade pengene følge barnet, kan den frie skole ikke få omkostninger til specialundervisningen dækket.

– Der er tale om omkostninger, som hurtigt kan løbe op i et uoverskueligt beløb for den enkelte skole, og flere frie skoler bliver derfor nødt til at afvise elever. I de tilfælde, hvor de frie skoler alligevel siger ja til en elev med behov for specialundervisning, er det den enkelte frie skole, som skal finde de ekstra penge til specialundervisningen – penge som oftest går fra den almene undervisning, påpeger Anni Matthiesen.

Ifølge V-ordføreren er det vigtigt, at et barn der har brug for specialundervisning ikke bliver straffet, fordi reglerne gør det svært for de frie skoler at optage barnet.

– Forældrene skal ikke straffes, fordi de vælger en fri skole til deres barn, der har behov for lidt mere støtte end de fleste. Endeligt skal de frie skoler heller ikke straffes, fordi de ikke har midlerne til at tage imod et barn med behov for specialundervisning. Det er ikke rimeligt over for forældrene, barnet og den frie skole, fastslår Anni Matthiesen (V).