21 nye børnejournalister i Børnenes Hovedstad

Billedet her er fra sidste års camp, hvor et hold børnejournalister besøgte Billund Lufthavn. Foto: Børnenes Hovedstad


5. klasses elever fra syv forskellige skoler over hele landet samles i denne uge i første Boot Camp på årets børnejournalistkursus i Børnenes Hovedstad Billund. Senere på året kommer de også i praktik på DR Ultra og Kids’ News

Børnejournalistuddannelsen er et uddannelsesforløb til børn, der går rundt med en journalistspire i maven, er nysgerrige på samfundet omkring sig og brænder for at fortælle historier for både børn og voksne.

Årets kuld på 21 drenge og piger fra hele landet begynder deres uddannelse på en boot camp 3.-5. august i Billund. Uddannelsen er på i alt 13 uger og foregår i journalistspirernes fritid, hvor de kommer til at deltage i camps, praktikophold samt mødes online.
Gennem rollespil, cases og øvelser arbejder de med hele den journalistiske værktøjskasse og lærer blandt andet at researche, interviewe og vinkle stof til forskellige medier og platforme.

2016-årgangen får noget at leve op til efter det første hold børnejournalister, som blev udklækket i 2015 og bl.a. har givet Undervisningsministeriet gode råd til fremtidens skoleskema, anmeldt DR Ultra Galla, interviewet astronauten Andreas Mogensen, rappet sig gennem madanmeldelser, været redaktion på Danske Skoleelevers landskonference og den internationale spejderlejr CAF16 samt meget, meget mere.

Børnejournalistuddannelsen giver børnene en fremragende mulighed for at lære gennem leg og udvikle sig til nysgerrige og skabende borgere, og samtidig opnår vi værdifuld viden om, hvordan verden ser ud gennem deres øjne. Vi glæder os til at bygge oven på succesen sidste år og kaste årets journalistspirer ud i nye, sjove udfordringer, siger Mette Højborg, der er direktør i Børnenes Hovedstad.

Børnejournalistuddannelsen sigter dels mod at give børnene nogle spændende oplevelser og lade dem udvikle deres færdigheder, og dels mod at opsamle og bearbejde ny viden om, hvordan børn lærer, mens de leger og er kreative. Derfor har vi tilknyttet en ekstern evaluator, som vil følge børnene gennem kurset og dokumentere deres fremskridt. Den opnåede viden ønsker vi at bruge som baggrund for en dialog om, hvordan viden om journalistik og medier samt metoden om læring gennem leg kan integreres i folkeskolen.

Det er Børnenes Hovedstad, der sammen med en række partnere organiserer børnejournalistuddannelsen for at blive klogere på, hvordan børn skaber og bruger mediestof. DR (DR Ultra) og Berlingske (Kids’ News) stiller erfarne journalister til rådighed på kurset og er værter for et praktikophold i børnenes efterårsferie, mens Syddansk Universitet (Center for Journalistik) bidrager med undervisere og har studerende med som mentorer på hele kurset. Microsoft leverer en omfattende IT-værktøjskasse til brug på kurset og lægger hus til en weekend med fokus på teknik og teknologi. Danske Skoleelever bidrager med erfaring fra andre initiativer og viden om læring gennem leg og kreativitet i folkeskolen.

 

Om Børnejournalistuddannelsen

  • 21 børn fra 5. klasse deltager – tre fra hver af følgende skoler: Hejnsvig Skole, Vestre Skole i Grindsted, Stengårdsskolen i Ølstykke, Nyborg Friskole, Østre Skole i Middelfart, Egebjergskolen i Horsens og Strandvejsskolen i København
  • Uddannelsen strækker sig over 13 uger, er gratis for deltagerne og foregår i børnenes fritid
  • Børnejournalistuddannelsen tilbydes af Børnenes Hovedstad i samarbejde med DR (DR Ultra), Berlingske (Kids’ News), Syddansk Universitet, Microsoft og Danske Skoleelever
  • Som et led i kurset kommer børnene i praktik på DR Ultra og Kids’ News i uge 42
  • Børnejournalistuddannelsen begynder med en boot camp i Børnenes Hovedstad Billund i uge 31