Borgmesterens tale til erhvervslivet ved Nytårskuren i Billund ErhvervsFremme

Ib Kristensen


– Tak for invitationen. Dejligt at vi igen i år er så mange samlet til Nytårskuren i Billund ErhvervsFremme.

Det er kun et år siden vi fik et nyt byråd, det tredje yngste af slagsen i Danmark og et byråd med 13 helt nye medlemmer.

Jeg synes det nye byråd har fået en god start. Aviserne synes vi er kedelige, fordi meget sker i enighed. Jeg synes vi er seriøse på Billund Kommunes vegne, fordi vi tager ansvar i fællesskab, og finder langtidsholdbare løsninger frem for at pleje enkeltes interesser.

Og uanset hvad, er det en kæmpe fordel – uanset om vi snakker en privat virksomhed eller en kommune – at der er konsensus og enighed om de store beslutninger og dermed om retningen for arbejdet.

Byrådet har gjort det godt, men det er ikke os – men derimod Folketinget, der skal have æren for en af de vigtigste beslutninger for udviklingen i Billund Kommune. Den politiske aftale om den moderne jernbane kom 14. januar og indeholdt to jernbanestationer en ved lufthavnen og en tæt ved de store turistattraktioner i Billund.

Det var en fantastisk nyhed og det bedste af det hele er at tidsplanen siger, at de to stationer og forbindelsen skal være klar i 2019. Det er nærmest uhørt hurtigt når vi snakker udmøntninger af den slags beslutninger.

Folketinget skal have æren for banen. Til gengæld skal Byrådet have en del af æren for en beslutning, der også vil få kæmpe betydning for udviklingen af Billund i de kommende år.

I december kunne vi offentliggøre et nyt unikt offentligt/privat samarbejde. Nemlig at Billund Kommune går sammen med Real Dania og Kirkbi om at skabe en ny udviklingsplan for Billund By.

Ønsket er en plan, der bygger videre på visionen om Billund som Børnenes Hovedstad, og som i øvrigt tager hensyn til, at Billund på den ene side er en lille jysk by med 6.000 indbyggere, der fortsat skal opleve byen som Deres. Og på den anden side en international destination med et stort potentiale for udvikling inden for turismen og i forhold til at tiltrække virksomheder, der har fokus på leg, læring og kreativitet.
Planen fra 2009 med Børnenes Hovedstad var utrolig ambitiøs. Ja mange rystede vel på hovedet, da den blev præsenteret. Men meget er i dag en realitet, og samtidig er nye projekter stødt til, så potentialet i Billund er kæmpestort. Det har vi for alvor fået bekræftet ved at Realdania har sagt ja til at gå ind som aktiv partner i at skabe en ny plan for Billund.

En plan som også skal sørge for plads til den bedste placering til de to nye stationer.

Vi er en erhvervs- og turistkommune og fra politisk side er det gennem 5 veje til vækst et stort fokusområde at hele Danmark ved vi er en god kommune at drive virksomhed i. I juni fik vi den bedste bekræftelse man kan få, da Dansk Byggeri udnævnte Billund Kommune til Danmarks mest erhvervsvenlige kommune i 2014.

Der er mange parametre til grund for kåringen og det er ikke sikkert vi gentager placeringen. Men det er helt sikkert, at vi fortsat skal være med i toppen. Det er vi også, når det er Dansk Industri, der måler. I 2014 som nummer seks.

Og vi fortsætter med at tage initiativer, der styrker vores erhvervsliv. Vækst og Iværksætterhuset som er på vej og som skal ligge i Billund og vores fjernelse af byggesagsgebyr er to gode eksempler på, hvordan vi politisk har konstant fokus på løbende at forbedre vilkårene for erhvervslivet.

Det konstante fokus på erhverv og turisme kan heldigvis også måles på andet en gode placeringer i kåringer. Vi har i Billund Kommune
17.200 arbejdspladser, og der er skabt 2,4 procent flere mellem 2011 og 2013. Det placerer Billund Kommune som den suverænt bedste kommune i Syddanmark i forhold til at skabe nye arbejdspladser.

Vi har altså arbejdspladserne, men som jeg har sagt i flere år vil vi gerne have mere bosætning. Byrådet har valgt Billund ErhvervsFremme til at varetage dele af indsatsen for at nå målet, og der er taget mange initiativer gode initiativer i 2014 med en Velkomstfolder og direkte kontakt og samarbejde med virksomhederne.

Det har givet fremgang. Godt nok kun på 0.3 procent over de sidste år. Det er ikke meget, men man må være realistisk. Det er lige nu de store byer, der tiltrækker borgere, så bare det at have fremgang er godt gået og vi ved det er et langt sejt træk.

Bosætning er en udfordring, også i landdistrikterne. Derfor er et af initiativerne fra byrådet et paragraf 17, stk. 4 udvalg, der arbejder med en ny politik for landdistrikterne og som undervejs har brug for gode input.

På onsdag holdes den første af tre work shops i Sdr. Omme og der er heldigvis en flot interesse med mere en 70 tilmeldte. Der kommer også work shop om erhverv- og iværksætteri i landdistrikterne i Vesterhede torsdag den 29. januar, og jeg håber at rigtig mange af jer deltager,
I april vedtog byrådet at sætte gang i byggeriet af undervisnings- og værkstedsfaciliteter til Syddansk Erhvervsskole og med ledige kvadratmeter til endnu en uddannelse på 1. salen. Den nye kommunalt ejede bygning er en markant tilføjelse til vores Campus område på Tinghusgade i Grindsted.

Og når vi nu er i gang. Mandag 15. december var endnu en god dag for Campus, da Campus bussen kørte første tur mellem Billund og Grindsted. Bussen kører igen i 2015, hvor der også for alvor kommer gang i udviklingen af det kommende Campus torv. Et arbejde der sker i samarbejde med Campusfolk og elever, men også andre borgere.

I december måned uddelte beskæftigelsesudvalget for første gang den sociale virksomhedspris. Jeg ved at mange af jer virksomheder gør en stor social indsats og at der heldigvis var flere rigtig gode kandidater og det gør det jo endnu bedre at vinde prisen.
Tillykke til Zebicon med at være den første vinder af prisen
Der er mange andre ting fra 2014, der kunne trækkes frem. Blandt andet byggeriet af det nye rådhus i Grindsted, hvor den sidste forvaltning kan rykke ind til april.

Det betyder også, at vi kan invitere til åbent hus for alle kommunens borgere, og personligt glæder jeg mig rigtig meget til at vise det nye rådhus frem.

I september indgik et stort flertal med 22 af de 25 byrådsmedlemmer et budgetforlig for 2015 og overslagsårene. Med budgettet er retningen sat i forhold til et kæmpe fokus på Børnenes Hovedstad og midler til skole- og dagtilbudsområdet, men også med plads til udvikling af en lang række andre områder.
På skoleområdet er kvalitetsudvikling et af nøgleordene, og vi kan sammen med en række andre kommuner glæde os over at have modtaget den hidtil største donation fra den milliard, som Mærk Fonden har afsat til et løft af folkeskolen til et projekt, hvor der måles på kvalitetsudviklingen af læring og trivsel i folkeskolen.
I 2014 var vores anlægsbudget på 15.704 kroner pr. borger og det var det fjerdestørste i Danmark.

Helt konkret har vi i 2014 taget 224 millioner kroner op af kassen til anlægsopgaver.

Vi bygger videre i 2015. Blandt andet har der været afholdt licitation på Børnenes Univers i Billund.

• Der er afsat 10 millioner årligt til renoveringer og forbedringer af vores øvrige institutioner.
• Vi er i gang med at planlægge modernisering af biblioteket i Billund.
• Der er afsat penge til tilskud til to kunststofbaner i Billund og en i Grindsted og til en samling af Museet på Karensminde.

2015 bliver også året, hvor Billund Kommune kommer på landkortet, når vi sammen med Herning er vært for en Challenge triatlon, der gennemføres med lørdag den 13. juni som løbs dag, men også med masser af festlige indslag i dagene før og om søndagen. Lalandia og LEGOLAND er centrum for aktiviteterne i Billund, hvor den afsluttende hele eller halve maraton gennemføres i Billund By og på travbanen, mens man under Cyklingen også kommer igennem Sdr. Omme, Hejnsvig og Grindsted.

Triatlon støtter vi fra vores eventpulje, hvor vi også i 2015 kan glæde os til Musik i tide Festival, som vil byde på et væld af koncerter rundt om i kommunen.

Eventpuljen har også markedsføringsaftaler med speedway, hvor vi igen får et kommuneløb, og Gyttegård, der igen er med i den absolutte elite og så er der er en aftale på vej med Travbanen.

Med disse events får vi sat fokus på Billund Kommune og vi sørger for liv i byerne. Det kan forhåbentlig også være en hjælp til handelslivet i en svær tid.

For handelslivet i Billund var meddelelsen om at LEGO House bliver udsat uden tvivl hård. Jeg håber at vi lokale i den mellemliggende periode vil være gode til at bakke op. Det være sig med event, men også opbakning til de aktiviteter der laves af handlen i alle vore byer.

Personligt har jeg to store ønsker til 2015. Det første er, at 2015 bliver året, hvor der bliver taget en politisk beslutning om Hærvejsmotorvejen, som er det næste vigtige skridt for den fortsatte udvikling i og omkring Billund Kommune.
Derudover håber jeg, at vi alle i kommunen, Erhvervs- og handelsliv, foreningsliv, borgere, politikere og forvaltning alle vil være med til at fortælle og sprede budskabet om, at Billund Kommune er et godt sted at bo og at vi på samme måde er rigtig gode til at tage mod dem, der flytter hertil. For vi har brug for flere borgere, så vi kan sikre os en stabil arbejdskraft på vores hjemmemarked.

Og så bragte weekenden en træls nyhed som giver endnu et ønske. Den forfærdelige brand hos Aalbæk Specialiteter. Jeg tror vi alle her kan føle, hvor hårdt den slags er for en virksomhed og jeg håber at virksomheden må komme godt og hurtigt i gang igen.
Jeg vil slutte med at ønske Jer og Jeres familier et rigtig godt 2015. Tak for ordet.

Foto: Billund.dk