Byrådsflertal indfører røgfri arbejdstid i Billund kommune


Fra marts 2020 må de ansatte i Billund kommune ikke længere ryge i deres arbejdstid. Det besluttede et flertal i byrådet på gårsdagens møde.

Forud for vedtagelsen var en længere debat, hvor byrådsmedlemmer på tværs af partier begrundede deres argumenter for at stemme for eller imod.

– Som kommune bør vi tage ansvar og skabe de rammer, der gør det sunde valg nemmere. Jeg synes, det er et stærkt signal at sende ud til vores ungdomsorganisationer at vedtage røgfri arbejdstid. Det her handler i min optik ikke om, at vi som politikere skal bestemme om kommunens medarbejdere skal ryge, men om hvad de skal bruge deres arbejdstid til, sagde Stephanie Storbank (V) i sin argumentation for at stemme for forslaget.

Hun blev bakket op af Socialdemokratiets Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup:

– Jeg synes fokus i rigtig mange høringssvar har været på rygernes trivsel, og ønsker om, at rygerne skal have tilbudt rygestopkurser. Det er jeg grundlæggende meget enig i, men for mig står også, om det er hensynet til rygerne, der skal stå over den gruppe, som ikke ryger. For det er ca. 4/5 af befolkningen, der ikke ryger. Sædvanligvis er jeg ikke fortaler for forbud, men i det her tilfælde, vil jeg sige, at målet helliger midlet, sagde Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (Soc.)

Venstres Peter Fredensborg medgav gerne, at det ligger langt fra Venstres DNA som liberalt parti at gå ind for et forbud mod et frit, personligt og helt legitimt valg, som ikke udgør nogen sikkerhedsrisiko for andre:

– Når vi i Venstre så alligevel ser positivt på indførelsen af røgfri arbejdstid, så er det fordi, at dét at være liberal ikke kun isoleret set handler om personlig frihed til hvad som helst, men som også i høj grad handler om ansvar og fællesskab. Og i dét lys er det kun godt, at kommunen vil tage et ansvar for den fælles folkesundhed, sagde Peter Fredensborg (V).

De konservatives Allan Munk Nielsen påpegede, at eks-rygere som ham selv ofte blev skudt i skoene at være fanatisk overfor rygerne:

– Men jeg vil godt sige, at jeg aldrig bliver så fanatisk, at jeg vil stemme for et forbud mod, at ansatte kan ryge i deres pauser. Vi skal selvfølgelig gøre alt for at hjælpe medarbejderne til at stoppe med at ryge, men som konservativ synes jeg det her er et alt for stort indgreb i medarbejdernes personlige frihed. Hvorfor skal vi fra kommunens side bestemme hvad medarbejderne gør i deres pauser? Det er voksne mennesker, vi har med at gøre, sagde Allan Munk Nielsen og kaldte forslaget formynderi.

Simon Nicolajsen Jørgensen (Soc) har forlængst erklæret sig modstander af forslaget:

– Det her forslag går alt for langt. For mig overskrider man en helt klar grænse og piller ved den personlige frihed, når man vil bestemme hvad de ansatte vil bruge deres pauser på. Det vil jeg simpelthen ikke være med på, lød fra det socialdemokratiske byrådsmedlem.

Dansk Folkepartis byrådsgruppe var meget klare i spyttet i deres modstand mod forslaget og spurgte, om der så også er en sukker- eller vægtpolitik på vej i kommunen så de overvægtige kan tabe sig af sundhedsmæssige årsager.

De radikale kunne ifølge gruppeformand, Mads Helbo som udgangspunkt bakke op om røgfri arbejdstid:

– Men vi er i tvivl om hvordan det her skal udmøntes i praksis. Derfor er det lidt svært at tage stilling til, sagde Mads Helbo – inden han dog stemte for forslaget.

Forslaget om røgfri arbejdstid blev stemt igennem med stemmerne 18 for og 6 imod. De seks, der var imod, var DFs tre mand store gruppe, Socialdemokraternes Kris Jensen Skriver og Simon Nikolajsen Jørgensen samt Allan Munk Nielsen fra de konservative.