Her skal voksne smide mobilen og glemme tid og indbakke

Foto: Kirstine Mengel


Hvis man som voksen bevæger sig ind i området med den nye SUPERFLEX-skulptur på hjørnet af Skolevej og Hans Jensensvej i Billund, så underskriver man en kontrakt. En kontrakt med børnene om at glemme tid, indbakke og mobil – og i stedet genfinde glæden ved leg, slippe deres forestillingsevne løs og skabe fantastiske verdener.

121 lokale børn har skabt værket sammen med kunstnergruppen SUPERFLEX – et værk der er endt ud i et monumentalt, lyserødt kunstværk i marmor.

– Man kan sige, at det er Børnenes Jellingsten, et monument over legens betydning. Hvis man vil sige noget alvorligt, hugger man det i sten og laver en kontrakt, siger Rasmus Nielsen fra kunstnergruppen SUPERFLEX om de fem store skulpturer, der nu står midt i Billund by.

Børnenes stemme har været vigtig for, hvordan den store skulptur skulle se ud. De har delt deres lege-ekspertise med SUPERFLEX. Budskabet er, at leg skal tages alvorligt, og derfor har SUPERFLEX analyseret og dechifreret børnenes input på kryds og tværs. De forskellige skulpturer udtrykker børnenes idéer og tanker om børnenes hovedstad. For eksempel ligger enkelte elementer delvist nedgravet og stiller krav til beskuerens fantasi og forestillingsevne.

En del af værket er en lege-kontrakt, som SUPERFLEX har indgraveret i de fem skulpturer. Den forpligter de voksne til at glemme tid, indbakke og mobil og genfinde glæden ved leg, slippe deres forestillingsevne løs og skabe fantastiske verdener.

I kontrakten skriver SUPLERFLEX, hvordan de voksne skal opføre sig, når de klatrer på, hopper fra, gemmer sig bag eller løber rundt om fem kæmpestore skulpturer. Den voksne skal give afkald på ”socialt reguleret tid” og lege løs. Det er børnenes ønske for den nye legeplads.

– Børnene fortæller, at den vigtigste stopklods for voksnes leg er tid – opmærksomhed på tid, for lidt tid og fokus på ting, man skal nå. Kontrakten er vores måde at få de voksne i tale og få dem til tage legen alvorligt, siger SUPERFLEX-kunstner Rasmus Nielsen.

Skulpturen markerer tiårsjubilæet for Billund som Børnenes Hovedstad. Visionen for Billund som Børnenes Hovedstad er: ”Her lærer børn gennem leg og er skabende verdensborgere.” Men også voksne kan lære gennem leg og lære af børnenes tilgang til verden. Og de fem lyserøde marmorskulpturer må gerne ruske op i både samtale og debat i Billund.

– Smag og behag er vidt forskellig, men kunsten skal jo skabe debat. Men hvis den ikke gør det, bliver den ligegyldig, siger borgmester Ib Kristensen.

I løbet af de seneste år har Billund arbejdet meget målrettet med at knytte forbindelse mellem de voksnes verden og børnenes tilgang til legen: LEGO House, et nyt butikstorv, øget trafiksikkerhed og den internationale skole er blandt de nye og meget synlige konsekvenser. Og nu den lyserøde legeskulptur, der er et monument for lysten og glæden ved at lege.

– Leg gør os mere kreative, giver os større nysgerrighed på livet og hinanden. Legen lader os se hinanden fra nye vinkler, siger Charlotte Sahl-Madsen, CEO i CoC Playful Minds, der har faciliteret samarbejdet mellem de lokale børn og SUPERFLEX. Et projekt, der også har en demokratisk vinkel:

– En af de helt store udfordringer er at få inddraget børn mere i samfundet, så de bliver skabende verdensborgere, og det arbejder vi for på mange måder, siger hun.

Den Voksne Legeplads er børnenes bud på et nyt sted at mødes. Men legekontrakten skal overholdes, for ellers må børnene tage en alvorlig snak med de voksne.

– Hvis Den Voksne handler i strid med bestemmelserne i denne Legekontrakt, er Børnene berettiget til at påtale dette over for Den Voksne, lyder det i kontrakten.

Hvis ikke det virker, må de voksne sende hjem på en tænkepause. De er velkomne tilbage, når de kan finde ud af at lege med et åbent, nysgerrigt sind.