Læserbrev: Grindstedværkets forureninger er én og samme forurening


Region Syddanmark har i dag offentliggjort nye målinger, som giver en indikation af, at en forureningsfane fra den gamle losseplads syd for Grindsted bevæger sig mere nordligt end forventet.

Lossepladsen blev i en årrække frem til 1970’erne brugt til deponi af både husholdningsaffald og affald fra byens virksomheder – herunder Grindstedværket.

Antagelsen har hidtil været, at udsivning fra lossepladsen i stor grad ville gå vest om byen, men de nye målinger indikerer altså, at udsivningen måske vil løbe under en del af Sydbyen.

Uanset om den nye forureningsfane strømmer nord eller vest, udgør den ifølge Region Syddanmark ingen sundhedsrisiko for mennesker. Det skyldes, at den ligger 30-40 meter dybt i jorden.

Regionen går nu i gang med vandprøver, der skal fastsætte om forureningsfanen på sigt forurener Grindsted Å eller Engsøen. Det er undersøgelser, vi i Billund Kommunes politiske følgegruppe for Grindsted-forureningen kommer til at følge tæt.

Samtidig føler vi det nødvendigt at råbe vagt i gevær over for Folketinget: Vi har et rigtig godt samarbejde med Region Syddanmark om Grindsted-forureningen i dag. Desværre forholder det sig sådan, at regionen kun får midler fra staten til at sætte ind over forureninger, hvis de for eksempel truer åer, søer, drikkevand eller menneskers sundhed.

Det betyder, at Banegravsdepotet, Engsøen og den gamle losseplads i Grindsted ikke regnes som en del af den officielle generationsforurening i byen, selvom de alle også er forurenet af stoffer fra Grindstedværket. Og selvom de heldigvis ikke udgør en risiko for vores sundhed, har det indflydelse på andre levevilkår i vores hverdag – for eksempel hvordan vi kan benytte vores flotte Engsø.

Kun hvis det viser sig, at stoffer fra Grindstedværket på sigt løber i åen eller søen fra lossepladsen, vil lossepladsen blive kategoriseret som en generationsforurening. Og så bliver lossepladsen sin egen generationsforurening – og dermed Grindsteds anden generationsforurening.

Vi ser Grindsted-forureningen i byen som én forurening. Det betyder, at også Engsøen, Banegravsdepotet og lossepladsen – samt en eventuel ny forureningsfane fra lossepladsen – bør være en del af oprydningen.
Folketinget tog i efteråret et vigtigt skridt, da man i finansloven for 2021 afsatte de første midler til en oprydning efter generationsforureningerne i Danmark. Vi har behov for at se samme handlekraft fra Christiansborg over for resten af Grindsted-forureningen.

Venlig hilsen

Den politiske følgegruppe for Grindsted-forureningen i Billund Kommune: Borgmester Ib Kristensen, formand for teknik- og miljøudvalget Per Nyhus, byrådsmedlem Ole Marcussen og byrådsmedlem Arne V. Thomsen.