Læserbrev: Hvad blev der af landdistriktspolitikken?

Stenderup skole. Foto: stenderupskole.dk


For ikke så længe siden, bidrog vi med en hel del af vores dyrebare fritid, til udvikling af den nye landdistriktspolitik for Billund kommune.  Processen var god og ordene fine. Gode intentioner var der mange af – hvor er de nu?

Hvad blev der af landdistriktspolitikkens indsatsområde om, at afprøve samarbejde med de frivillige og afprøve muligheder for frivilliges bidrag til kvalitetsløft?  Er det bare tomme ord, siden der tromles hen over en forældrebestyrelse?  Forventer forvaltningen og politikerne, at det bliver mere motiverende for de frivillige, at bidrage til en underafdeling af Søndre skole end til Stenderup skole – hvor der for tiden er en rigtig god proces i gang, omkring forældreinddragelse i skolen og børnehaven?

Yderligere har en støttegruppe til skolen, udarbejdet en række forslag til, hvorledes frivillige i Stenderup-Krogager, kan understøtte medarbejderne på skolen, og derigennem bidrage til kvalitetsløft på skolen.  Husk kære politikere, at med nærhed og selvstændighed følger ejerskabsfølelse og engagement.  Det er ærgerligt og skuffende, hvis forvaltningen og politikere modarbejder gode initiativer og frivilligt engagement frem for, at hylde og understøtte den frivillige indsats i landdistrikterne.

Et lille eksempel på, hvad en by som Stenderup-Krogager står for:  For et par år siden var, der et morgenmøde ved en af de mellemstore virksomheder her i byen, TC Brød.  Det var erhvervsfolk fra hele kommunen, der var mødt op til et af Billund Erhvervsfremmes net cafés møder. Der kunne den daværende formand for Billund Erhvervsfremme oplyse, at Stenderup-Krogager er den by i Billund kommune, der har flest arbejdspladser pr. indbygger. Det var ny viden for mange af de fremmødte den dag i Stenderup-Krogager.

Husk på, at 40% af borgerne i denne kommune bor i landdistrikterne, det vil også sige, at en meget stor del af det politiske arbejde og engagement, opstår og udspringer fra landdistriktet, nogle vil endda påstå, at mere end 40% af det politiske arbejde har sine rødder i landdistriktet.  Hvis landdistriktspolitikken ikke er nået frem til de rigtig modtagere endnu, er det vist på tide, at den findes frem af bunken på skrivebordet, det er faktisk lærerigt læsning!  Det er ikke en flok fantaster, der har nedskrevet en masse tossede ønsker om urealistiske planer – nej, der er lagt mange kræfter i arbejdet og penge fra Billund kommune i dette stykke arbejde, der baserer på mange års forskning på dette område.

Vi må huske på, hvad denne kommune og dette lille land er kommet af, gør vi ikke det, mister vi evnen til, at være innovative og evnen til, at skabe et mangfoldig og rummelig samfund, hvor der er plads til alle. Hvis landdistriktspolitikken ikke er det stykke papir værd, som den er skrevet på, så føler vi os godt og grundig snydt for al den dyrebare fritid, vi ulønnet har investeret i udarbejdelsen af Billund kommunes landdistriktspolitik.

 

Venlig hilsen

Medlemmer af Billund kommunes §17,4 landdistriktsudvalg

Steen Kristensen og Niels Thomsen