Læserbrev: Regeringen afliver minkavlernes levebrød


Siden coronakrisen kom til Danmark, har vi igen og igen hørt regeringen sige, at de handler efter et forsigtighedsprincip. Hellere et skridt for langt end et skridt for lidt, må man forstå.

Nu kommer regeringens forsigtighedsprincip endnu en gang til at have store menneskelige og samfundsøkonomiske omkostninger. For i disse uger aflives millioner af mink og omkring 150 minkfarme tømmes. Dermed står rigtig mange familier til at miste deres levebrød – og de får i mine øjne langt fra den kompensation, som de bør være berettiget til.

Beslutningen har den socialdemokratiske regering taget sammen med sundhedsmyndighederne. Helt uden nogen som helst form for politisk involvering. De øvrige partier – inklusiv Venstre – fik en times teknisk gennemgang fredag morgen. Men her havde regeringen allerede trykket på startknappen. Det var blot for at orientere os. Vi havde intet at skulle have sagt.

På den baggrund har vi selvfølgelig stillet skriftlige spørgsmål og indkaldt fødevareministeren i samråd, så han kan redegøre for det sundhedsfaglige belæg og hele forløbet bag. Men det er en ringe trøst for de mange familier, som mister deres levebrød. For når samrådet er afholdt sidst i oktober måned, så kan man jo ikke vække dyrene til live igen.

I Venstre vil vi naturligvis også følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Men jeg må alligevel sige, at jeg savner dokumentation for rimeligheden bag dette. Jeg synes ikke vores Socialdemokratiske regeringen behandler minkavlere, der mister deres levebrød, rimeligt!

Det er rigtigt, at kompensationsordningen ikke er ny, men omfanget er uset; over 4 million mink skal aflives. Det er også nyt at myndighedernes beslutning hviler på et så spinkelt grundlag. Hvor er dokumentationen for, at man ikke kan nøjes med at isolere mink og menneskene, der passer dem? Hvorfor beder man ikke bare minkfarmerne om selv at slå minkene ihjel? Om nogen kender de da til dette arbejde, og de fodrer jo minkene og dermed går rundt på farmene flere gange dagligt i forvejen. Hvorfor er det nødvendigt at slå også raske mink ihjel og hvorfor er det lige en radius på 7,8 km. zoner man tegner på landkortet – når man ikke mener covid19 flyttes med luften?

Der er kort sagt rigtig mange spørgsmål, der presser sig på. Og jeg har tænkt mig at komme til bunds i det her. For det er rigtige mennesker, der kommer til at betale prisen for regeringens beslutning. Som minimum fortjener de en ordentlig behandling og en forklaring fra regeringen.

 

Venlig hilsen

Anni Matthiesen, medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, Krogager