Læserbrev: S vil tage millioner fra de frie skoler i Billund og Vejen Kommune


Hvis Socialdemokratiet kommer til magten efter det kommende folketingsvalg, vil de skære markant i den såkaldte koblingsprocent, som er det tilskud fri- og privatskoler modtager fra staten. Det vil få omfattende konsekvenser for skolerne i Billund og Vejen Kommune.

Socialdemokratiet har meldt det meget kontant ud. De vil sænke koblingsprocenten fra 76 pct. til 71 pct., hvis de vinder regeringsmagten. Og konsekvensen af det bliver, at man de facto begrænser det frie skolevalg for rigtig mange forældre.

Det gælder også i Billund og Vejen Kommune, hvor de frie og private skoler sammenlagt vil miste 3,7 mio. kr. om året.  Blandt andet skoler som Filskov Friskole og Grindsted Privatskole vil skulle spare rigtig mange penge.

Sidst tilskuddet blev sænket til 71 pct. – som S igen foreslår – var rigtig mange fri- og privatskoler tvunget til at sætte forældrenes egenbetaling op, og dermed blev det i højere grad de mere velstillede, der kunne sende deres børn på en fri- eller privatskole.

Det vil vi ikke være med til i Venstre.

For en fri- og privatskole skal ikke kun være en mulighed for de mest velstillede familier. Det skal være en mulighed for alle.

I Venstre værner vi om det frie skolevalg, og vi mener at den nuværende koblingsprocent på 76 pct. ligger på et rigtig fornuftigt niveau. For det giver forældre mulighed for at vælge lige netop den skole, som de mener er bedst for deres barn. Sådan skal det selvfølgelig også være i fremtiden.

Men vi skal ikke kun frygte, at vi skal grave lidt dybere i lommerne, hvis S kommer til magten.

For ifølge Dansk Friskoleforening, vil op mod 100 frie skoler lukke, som et resultat af at koblingsprocenten reduceres til 71 pct. Og det vil i høj grad gå ud over landområderne.

Vi ved alle, hvor uhyre vigtigt gode uddannelsesmuligheder er, når man skal flytte bopæl. Derfor risikerer man at udsulte lokalsamfund, hvis skoler drejer nøglen om, som et resultat af Socialdemokratiets forslag.

I Venstre mener vi derfor, at Socialdemokratiets forslag er en helt forkert vej at gå, hvis der fortsat skal være frit skolevalg, og landområderne skal være et attraktivt sted at bosætte sig.

 

Venlig hilsen

Anni Matthiesen, undervisningsordfører for Venstre, Krogager