58-årig lå død i eget hjem


To gange tog hjemmeplejen i Billund kommune ud til en 58-årig mand i Vorbasse, men uden at få kontakt. Det viste sig senere at manden lå død inde i hjemmet.

Kristi Himmelfartsdag ringede en hjemmehjælper på hos en 58-årig mand i Vorbasse, der skulle have hjælp med personlig pleje. Da der ikke blev åbnet, gik hjemmehjælperen igen og det samme scenarie gentog sig fredag. Da den 58-årige blev beskrevet som meget mobil, selvhjulpen og særdeles aktiv i egen bil, var antagelsen, at han var taget på ferie i anledningen af helligdagen.

Først da lørdagens hjælp ankom til bopælen i Vorbasse, og der stadig ikke blev åbnet, blev der taget kontakt til borgerens pårørende.

– Det viser sig så, at sønnen på egen hånd havde låst sig ind i den 58-åriges lejlighed fredag formiddag, hvor han fandt sin far død, forklarer ældrechef i Billund Kommune, Lisbeth Schmidt til BillundOnline.

Selvom alle er enige om, at den manglende pleje intet har med dødsfaldet at gøre, så beklager ældrechefen alligevel situationen dybt.

– Vi har ikke overholdt proceduren, som siger, at hvis vi kommer til en låst dør, så skal vi ringe til borgeren. Hvis vi ikke får fat i vedkommende, så skal vi ringe til pårørende. Er der stadig ingen kontakt, så skal ledelsen kontaktes, og der skal tages stilling til de efterfølgende skridt. Det er ikke sket her, og det er dybt, dybt beklageligt, siger Lisbeth Schmidt.

Ifølge hende var det sket flere gange tidligere, at den 58-årige mand var taget på en køretur, når hjemmeplejen kom. Derfor lå den antagelse også lige for, da man ikke fik kontakt med borgeren torsdag formiddag.

– Men det er bare ingen undskyldning. Vi skal følge føromtalte procedure, sådan er det bare – også selvom der er tale om så ung en borger med fuld førlighed og mobilitet, fastslår Lisbeth Schmidt.

Den 58-årige er formentlig død i løbet af onsdagen, hvor familien talte med ham sidst.