Alle muligheder stadig åbne for travbane-projektet


Grunden er købt, lejeren opsagt med udgangen af året og nu kan KIRKBI i Billund begynde at lave planer for, hvad der skal ske med det 200.000 kvm store område, der indtil nytår huser Billund Trav. Nu på søndag er der visionsmøde på travbanen, hvor alle interesserede er velkomne til at dukke op og komme med deres inputs til hvad området kan indeholde i fremtiden.

For der er vitterligt ikke lavet konkrete planer – modsat hvad kritiske røster i Billund udtrykker i øjeblikket: “at der ligger en færdig plan for området”, “at det er spild af tid at tage til mødet for alt er klappet og klart” og hvad der nu ellers bliver sagt.

Projektleder på travbaneområdet er Torben Dahl fra KIRKBI. Han glæder sig til at få endnu flere borgeres input til, hvad der skal være på området.

– Vi har et stykke jord og nogle meget, meget overordnede tanker om, hvordan det kan disponeres. Men vi er slet ikke nået til at tænke bygninger endnu. Men som der også fremgår af visionsplanen, så tænker vi bolig og erhverv her i området, siger Torben Dahl.

Forud for søndagens visionsmøde er et rådgivningsfirma i gang med at samle foreløbige inputs fra borgere. Omkring 1000 personer har svaret på det spørgeskema, der blev udsendt for nogen tid siden til 10.000 borgere i hele Billund kommune og pendlere til byen. Dertil kommer en slags fokusgrupper – blandt andet bestående af 12 ildsjæle i Billund, ligesom der også er inviteret en stor gruppe internationale borgere med for at høre deres ideer til området.

– Der tegner sig et billede af, at folk tænker både bæredygtighed og bofællesskaber – altså boliger på en anden måde. Vi har nogen, der siger olde-kolle, og nogen der siger “vi er fire par der gerne vil bo i samme hus, kan det lade sig gøre”? Og det er blot to eksempler på noget af det vi kigger på, om det kan lade sig gøre, siger Torben Dahl.

Han har selv boet i Billund gennem de sidste 35 år, så projektet står ham meget nært. Han går efter maksimal borgerinddragelse hele vejen, for det er trods alt borgerne, der skal bo og leve her. Men det skal også gøres attraktivt for folk udefra at flytte til byen.

Alle disse ideer som er kommet, og som der forhåbentlig kommer flere af på søndag, samles sammen og så arbejdes der intenst frem til årsskiftet på at kortlægge lidt mere konkret og så går arbejdet ellers i gang med at få lokalplanerne på plads.

– Det kan godt tage et år til halvandet før vi kan begynde at bygge noget som helst, men så vil vi se på om vi kan lave et eller andet midlertidigt herude. Det er også noget vi gerne vil have borgernes ideer til, siger Torben Dahl.

Rent praktisk på søndag så er børn også hjertelig velkomne. Faktisk er et af teltene på pladsen indrettet specielt til dem – med et kæmpe print af travbanen, hvor børnene så kan bygge – med LEGO-klodser, naturligvis – de ting, bygninger og aktiviteter de godt kunne tænke sig skal være på grunden.

Der vil i løbet af dagen være nogle fremlæggelser på hvad mulighederne kan være. Klokken 13 foregår det på dansk og klokken 15 på engelsk af hensyn til de mange internationale borgere i byen. Det meste af tiden er dog sat af til dialog med fem forskellige emner.