Billund-børn samlede ind til Nepal


Et projekt om vand på den internationale skole i Billund udviklede sig i en noget anderledes retning end tiltænkt. Eleverne i de mindste klasser P1 og P2, der svarer til 0. og 1. klasse, tog nemlig selv initiativ til at samle penge ind til jordskælvsofrene i Nepal.

– Vi indledte projektet med at lave noget forurenet vand. Det var så elevernes opgave at finde ud af, hvordan vandet skulle renses. Selvom de gjorde deres bedste, så var de enige om, at de stadig ikke ville drikke det færdige resultat, fortæller lærer Mette Høier Ormsby.

Det fik de mindre elever på International School of Billund, ISB, til at snakke om de mange børn rundt om i verden, som er nødt til at drikke forurenet og beskidt vand.

– De kom til at tale om, hvorfor der flere steder er begrænset adgang til rent vand. Det førte så til en snak om naturkatastrofer – som eksempelvis den for nylig i Nepal, fortæller Mette Høier Ormsby.

Og så gik det lige pludselig stærkt med elevernes lyst til at hjælpe. De første ideer gik på at indsamle alt det vand, der ikke blev drukket til frokosten på skolen og så sende de fyldte spande til Nepal. Men da de indså, at det nok blev lidt svært, begyndte de i stedet at læse om UNICEFs vandrensende piller og besluttede så at indsamle penge for at hjælpe Nepal på den måde.

– Og så tog de ellers helt selv fat på at lave dukketeater, sælge kager og arrangere loppemarked, hvor forældrene gavmildt købte og betalte, så der alt i alt blev samlet 5.863,50 kroner ind. Det er nok til at sørge for rent drikkevand til 377 nepalisiske familier i en måned, lyder det stolt fra Mette Høier Ormsby.

For hende som lærer, bestod succesen ikke så meget i, hvor mange penge der blev samlet ind, men mere at det helt og holdent var eleverne, der drev værket.

– Som lærere, leder vi tit efter når eleverne selv tager initiativ og forsøger at gøre en forskel i skolen, samfundet eller i verdenen. Og der er ingen tvivl om at når initiativet kommer fra dem, så er gåpåmodet og beslutsomheden lige dét større, siger Mette Høier Ormsby.

IMG_3111

 

IMG_3117