Læserbrev: Derfor tabte Troels Ravn valget – selvom han fik et stort personligt stemmetal


Et folketingsvalg er netop overstået, og der er grund til at ønske politiske venner og konkurrenter tillykke med valget.

Som Troels Ravns hjælpere har vi skrevet dette indlæg – ikke i surhed og overdreven skuffelse, men fordi mange mennesker åbenlyst undres over, at en kandidat med et lavere personligt stemmetal kan vælges til Folketinget frem for en kandidat med et større personligt stemmetal.

Sagen er, at Troels Ravn, Vejen Kredsen, har fået 5891 personlige stemmer og Christian Rabjerg Madsen, der stiller op i Kolding Syd har fået 5201 personlige stemmer. Når listestemmerne afgivet til Socialdemokraterne fordeles, lander Christian Rabjerg Madsen imidlertid foran Troels Ravn.

Man kan spørge om dette er et demokratisk problem? Det er det måske nok. I hvert fald mener vi, at det er et problem, at man i Kolding kredsene så åbenlyst opererer med en skyggekandidat, som ikke er en ægte kandidat i den forstand kandidaten indgår i valgkampen, men blot figurerer som et navn på stemmesedlen. Navnet er Ove Jensen, og denne kandidat i Kolding Nord har ved de seneste tre valg hver gang blot samlet et par hundrede stemmer.

Vi, der har været med i den socialdemokratiske valgkamp i Vejen-Billund Kredsen og har været med til at samle 5891 personlige stemmer til Troels, føler os dermed noget til grin, når en kandidat i Kolding kan ”lægge 2 kredse sammen” ved at opstille en skyggekandidat i den mindste kreds og så føre valgkamp for hovedkandidaten i begge kredse. I Kolding Nord har skyggekandidaten fået 150 stemmer, hvorved hovedkandidaten så kan høste listestemmerne.

Det er vores klare opfattelse, at man i Indenrigsministeriet, dengang da kredsstrukturen for Sydjyllands Storkreds skulle fastlægges, havde det motiv, at der skulle etableres 2 kredse omkring Kolding, Vejle og Esbjerg for at skabe nogenlunde ens stemmegrundlag i kredsene. Det viser sig så, at visse kræfter i det politiske spektrum i det skjulte undergraver den planlage struktur.

Vi synes, at det man har præsteret i Kolding tenderer fusk, og det bør forbydes og have konsekvens, når man opdager, at det finder sted. Vi har hørt, at det også sker i andre storkredse rundt om i landet, så vi synes, at en nyvalgt regering skal bestræbe sig på at få ryddet op.

 

Med venlig hilsen
Jens Erik Astrup, Lundgårdsvej 60, Hejnsvig og Lilian Alice Petersen, Ribersvej 170, Grindsted