Billund kommune ændrer på tilgangen til hjemmehjælp

Hjemmehjælpsmodtagere får mere tryghed og selvbestemmelse. Foto: Billund Kommune


Et nyt tiltag i Billund kommune skulle gerne give mere tryghed og større indflydelse på den hjemmehjælp borgerne modtager.

Tiltaget, som bliver kaldt ”samstyrende teams”, indebærer, at der kommer færre forskellige medarbejdere i borgerens hjem. Det skal give større tryghed, fordi borgeren ikke behøver forholde sig til så mange mennesker, der heller ikke helt kender borgerne, deres hjem og deres udfordringer.

Tanken er også, at tilgangen kan give mere tid til hjælp, fordi medarbejderne ikke skal sætte sig ind i så mange forskellige borgeres situation, hver gang de kommer ud til dem. Endelig bliver der også mindre kontrol med, hvad tiden hos borgeren bruges på.

– Vi håber, at det nye tiltag kan være med til at give borgerne en bedre oplevelse med hjemmehjælpen og få dem til at føle sig mere trygge og bedre hjulpet, fordi de ikke skal forholde sig til så mange mennesker og får mere indflydelse på hjælpen, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup, formand for Voksenudvalget.

Det nye i tiltaget er, at det er en mindre gruppe på de samme 10-12 medarbejdere, der yder hjemmehjælp for borgere i et afgrænset geografisk område. Dermed er det altid den samme gruppe af pædagoger, SOSU-personale, sygeplejersker og terapeuter, der kommer hos den samme gruppe af borgere.

Borgerne vil derfor i højere grad kunne genkende de medarbejdere, der kommer i deres hjem. Derudover indebærer det nye tiltag også, at der skal være større frihed til, at borgerne selv kan være med til at beslutte, hvad det giver mening for dem at få hjælp til på hvilke tidspunkter.

– Tanken er, at hjælpen i højere grad bliver tilpasset, hvad borgeren kan og ønsker hjælp til, i stedet for hvad der står i en standard, at de kan få hjælp til, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup, formand for Voksenudvalget.

Det første team startede i september, og teamet får også til opgave at teste opbygningen af et team. Det betyder, at det i første omgang er en gruppe på ca. 60 borgere i Grindsted Midt omkring Mejerigården, der får glæde af det nye tiltag. På længere sigt skal der oprettes flere teams i resten af kommunen.