Billund Kommune får tjek på vejret

Ifølge Lungeforeningen har hver 10. dansker problemer med lungerne, og alt for mange ved det ikke selv. Men i dag kan borgerne i Billund kommune blive lidt klogere på deres egne lunger og få en lungefunktionsmåling. Det foregår fra kl. 9 til 15 på Billund Rådhus i Grindsted. Her vil Sygehus Grindsteds medicinske ambulatorium og Billund kommune sammen med Lungeforeningen markere, at det i dag er International Lungedag.

Over en halv million danskere lever med en lungesygdom som fx astma, KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) eller en anden lungesygdom. Alt for mange ved det ikke selv. Åndenød, hoste og følelsen af ikke at ”have luft nok”, er nogle af de symptomer, man skal være opmærksom på.

– Lungesygdomme bør konsekvent opdages og sættes i behandling langt tidligere end det sker i dag. Ca. 430.000 danskere har den kroniske lungesygdom KOL. Men det er kun ca. halvdelen, der ved, at de har sygdommen. Det vil sige, at der er 200.000 danskere, der lige nu går rundt og ikke aner, at deres lunger er syge. Det er afgørende, at vi finder alle dem med syge lunger og hjælper dem i behandling, siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

Jo før en lungesygdom opdages og behandles, jo bedre liv kan man leve med sygdommen. På Lungedagen kan danskerne bl.a. få en lungefunktionsmåling, som afslører lungesygdomme som fx KOL og astma.

TEST DIG SELV

Hvis du har et eller flere af disse symptomer, skal du få lavet en lungefunktionsmåling:

  • Åndenød ved lettere fysisk anstrengelse
  • Hoste med eller uden slim
  • Gentagne luftvejsinfektioner som akut bronkitis eller lungebetændelse
  • Pibende eller hvæsende vejrtrækning
  • Langvarige forkølelser, som sætter sig i brystet

Kilde: Lungeforeningen – www.lunge.dk