Billund Kommune indtager tredjeplads på BNP-listen

Arkivfoto


Der er så godt gang i produktionen i Billund kommune, at Billund er den kommune i landet, der har det tredjestørste BNP per indbygger. Kun i Ballerup og Glostrup produceres der så meget, at bruttonationalproduktet per indbygger er højere end i Billund.

Ifølge en ny analyse fra Dansk Byggeri har Billund et BNP per indbygger på 700.787 kroner. Det er mere end dobbelt så meget som landsgennemsnittet på 339.728 kr. Gennemsnittet for de sydjyske kommuner ligger lige lidt under landsgennemsnittet og derfor opfordrer Dansk Byggeri Sydjylland de sydjyske kommuner til at få gang i produktionen:

– Bruttonationalproduktet giver en god fornemmelse af, hvor mange varer der bliver produceret og solgt, og her er Billund, Esbjerg og Trekantsområdet et stort stykke foran de andre kommuner. Det er der som sådan ikke noget i vejen med, men jo flere kommuner som producerer, jo flere er der til at trække væksten, siger underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl.

Når gennemsnittet for Sydjylland er mere end halveret i forhold til Billunds BNP, skyldes det kommuner som Haderslev og Varde kommuner, der har det laveste bruttonationalprodukt i Sydjylland på henholdsvis 243.000 og 266.000 kroner per indbygger. Det skyldes både, at en del af indbyggerne arbejder i nabokommunerne og kun bor i hjemkommunen, men også at der i forhold til antallet af indbyggere i flere af de sydjyske kommuner er mange førtidspensionister, og at der løbende flytter flere til.

– Det kan hænge sammen med, at det er billigt at bo og leve i flere af de sydjyske kommuner, men tænk hvilke muligheder det vil give, hvis også de mindst producerende kommuner tiltrak flere virksomheder og fik produktionen til at vokse, siger Louise Pihl.

Hun efterlyser handling fra staten:

– Det er simpelthen nødvendigt, at politikerne på Christiansborg laver reformer, der sikrer, at flere skifter offentlig forsørgelse ud med et arbejde, for ellers ender særligt yderområderne med at blive et sted, hvor der kommer flere førtidspensionister og færre unge, mens de virksomheder, der er tilbage kommer til at mangle arbejdskraft til at holde gang i maskinerne, siger Louise Pihl.