120 borgere – store som små – var tilmeldt, da Billund Kommune og CoC Playful Minds afviklede Trivselsdag i CoCs lokaler på Kløvermarken lørdag formiddag. Her blev der rettet fokus på, hvordan skærmbrug påvirker vores hverdag, relationer og trivsel, og hvordan trivsel kan understøttes gennem digital leg.
– Vi sætter for det første spot på børn og unges trivsel. Og det er jo noget af det, der betyder rigtig meget for os i Billund Kommune. Men i stedet for at det er noget vi bare snakker om, så udforsker vi det også sammen i dag. Og vi har jo fået skabt en dag hvor børn og forældre og blive klogere på hele det der digitale univers, siger Billund kommunes borgmester Stephanie Storbank, som holdt den indledende tale på dagen.
– Der er ingen tvivl om, at det digitale fylder enormt meget i vores allesammens liv lige nu, og det er også igennem det her vi skal blive nysgerrige på, hvordan vi kan understøtte trivsel. Både sådan i den digitale verden, men også i den verden, hvor vi er sammen. Så dét der med at få gjort hinanden klogere på hvad er det for nogle spørgsmål vi kan stille og være nysgerrige på børns digitale liv? Og vi som forældre også er lidt sådan selvkritiske på, hvad det er vi går og laver, og tillader børnene også skal spørge ind til vores digitale liv, siger Stephanie Storbank.
For med digitaliseringen er fænomenet “at lege” ændret. Og det kræver en lidt anderledes tankegang fra forældrene anno 2025:
– Vi har som forældre tit en idé om at det rigtige er når man går ud og leger. Og det er det selvfølgelig også. Men der kan faktisk også være rigtig meget i den digitale verden, der bidrager til at børn trives. Det kan jo være det der med at få et fællesskab, møde nogen, der er som én selv, eller kunne prøve at teste nogle ting af, som man måske ikke tør gøre sådan i den virkelige verden, lyder det fra borgmesteren.
– Én ting er, hvad børn og voksne leger derhjemme i privaten – en anden ting er at smide hæmningerne og tage ud i offentligheden blandt vildtfremmede og begynde at klæde sig tosset ud og lege med. Det må kræve mod?
– Dét gør det, og det er jo tit dét der med, at når man kommer et nyt sted hen og ændrer rammerne, så tør vi gøre nogle ting, vi måske ikke ellers tør gøre. Så det handler om at få skabt et trygt univers, hvor vi kan lege sammen og turde prøve nogle grænser af, siger Stephanie Storbank.
Der var på lørdagens trivselsdag fem stationer, som familierne skulle rundt til:
I Vejviservig var der mulighed for forældrene for at opleve spil, platforme og online lege gennem børnenes øjne, og i Eventyrhavn fik fantasien frit spil til at skabe eventyrlige væsener ved hjælp af kreative materialer og så bringe det til live digitalt, så det fysiske og digitale smeltede sammen.
I Glædesdal var der gang i lege, der fik kroppen i bevægelse og deltagerne kunne opleve hvordan de blev påvirkede – fysisk og mentalt – af forskellige typer spil og i Legeholm var der også lagt op til at skabe et legende univers, ved at eksperimentere med at blande klassiske lege med nye digitale elementer, så fantasien får frit løb.
I Klanstad blev deltagerne hevet ind i Digitalias helt egen fysiske udgave af Roblox-spillet Dress2Impress. Her skulle et hold deltagere klæde sig ud og de andre skulle så gætte hvilket tema, der var valgt alene ud fra beklædningen.
Vil du også blive lidt klogere på det her, så uploader CoC Playful Minds i løbet af den kommende uge en e-bog om det. Hold øje med deres side.

