Første el-skraldebil er på gaden i Billund kommune

For knap et år siden introducerede Billund Kommune en ny affaldsordning, hvor man skulle sortere sit affald lidt mere. Nu tager affaldsområdet endnu et skridt mod den grønne omstilling, hvor den første el-skraldebil er på vejene i byområderne i Grindsted, Billund, Sdr. Omme, Vorbasse, Filskov og Hejnsvig.

Den elektriske skraldebil larmer mindre og forurener også mindre, da den ikke har en forbrændingsmotor. Og så er den bedre for klimaet, da den udleder mindre CO2 end de almindelige skraldebiler.

– Vi glæder os over, at vores første el-skraldebil nu er på vejene. Det er en fordel både for borgere, miljø, klima og skraldemænd. Vi glæder os til at få endnu flere erfaringer med el-skraldebilen, for det er vigtigt at blive ved med at tage flere skridt i den grønne omstilling, siger formand for Teknik-, Plan og Kulturudvalget i Billund Kommune, Simon Nicolajsen Jørgensen.

El-skraldebilen har fået folie på siderne, så man kan genkende den i bybilledet. Den tømmer primært skraldespanden til plast, drikkekartoner, metal og glas.

De øvrige skraldebiler i Billund kommune kører på biodiesel. Det betyder, at brændstoffet er lavet af biologisk materiale i stedet for fossil olie.

Der går stadig noget tid, før alle skraldebilerne er skiftet fra biodiesel til el. I dag er elbilernes batterier lavet på en måde, så det blandt andet på grund af rækkevidden ikke er hensigtsmæssigt at køre på de længere ruter, som der er i landområderne i Billund Kommune.

– Det kræver en teknologisk udvikling, før vi kan udskifte alle skraldebiler til el. Men vi vil reducere Billund Kommunes C02-udledning, også på transporten. Det kan være vanskeligt at finde C02-besparelserne på den tunge transport. Derfor er det særligt vigtigt, at vi udskifter hvor og når det er muligt. For eksempel som når vi nu skifter til en el-skraldebil i vores byområder, siger Simon Nicolajsen Jørgensen.