Forureningen under Grindsted breder sig


Ved hjælp af geofysik og dybe boringer kan Region Syddanmark nu konstatere, at forureningen fra den gamle losseplads syd for Grindsted er nået frem til området ved Grindsted Å.

Gennem det seneste års tid har Region Syddanmark undersøgt den forureningsfane, der strømmer med grundvandet fra den gamle losseplads syd for byen og op mod Grindsted Å. Undersøgelsen er et led i den igangværende afklaring af, om lossepladsfanen udgør en risiko for åen. Gør den det, vil lossepladsen blive kategoriseret som en ny generationsforurening.

– Vi er nu så langt fremme med undersøgelsen af fanen fra lossepladsen, at vi kan slå fast, at nogle af stofferne i fanen kan spores hele vejen fra lossepladsen og frem til tæt ved åen, siger civilingeniør Jørn K. Pedersen fra Region Syddanmark.

Regionen gennemførte i februar og marts 2021 en geofysisk kortlægning på et areal svarende til ca. 250 fodboldbaner. Geofysikken gav lidt populært sagt et digitalt billede af lossepladsfanen, som kunne anvendes til at placere dybe boringer så præcist i fanen som muligt.

– Geofysikken kombineret med vandprøver fra boringerne efterlader ingen tvivl om, at fanen er nået frem til området ved åen. Der er dog meget store forskelle mellem fanen fra det tidligere Grindstedværkets fabriksgrund nord for åen og fanen fra lossepladsen. Nord for åen er vinylklorid blandt de helt store problemstoffer. Vinylklorid finder vi kun i meget lave koncentrationer i fanen fra lossepladsen. Så vi kan med sikkerhed sige, at lossepladsfanen ligesom fabriksfanen ikke udgør nogen risiko for indeklimaet i boliger, lyder det fra Jørn K. Pedersen.

Lossepladsfanen indeholder primært farmaceutiske stoffer, og nu bliver næste skridt så at få vurderet om stofferne i lossepladsfanen udgør en risiko for åen.

Mange af de farmaceutiske stoffer – og nedbrydningsstofferne heraf – findes der ingen risikovurdering af. Derfor er det ikke så enkelt at afgøre om fx 10 eller 100 mikrogram per liter af et givent stof udgør en risiko for åen.

– Vi har allerede indledt en dialog med Miljøstyrelsen i forhold til næste skridt, som bliver at få udarbejdet en samlet risikovurdering for stofferne i fanen, forklarer Jørn K. Pedersen.

Håbet er, at vurderingen kan være færdig i løbet af det næste års tid. Herefter kan det afgøres, om der også skal ske en indsats over for forureningen i lossepladsfanen eller ej.