GEV tager initiativ til borger-energifællesskab

Et nyt initiativ om et borger-energifællesskab er på vej fra GEV i Grindsted.

Hensigten er at etablere et 100% lokalejet fælles borgerenergifællesskab med lokal produktion af elektricitet fra vedvarende energikilder, skriver GEV i en pressemeddelelse.

Tanken er at oprette borgerenergifællesskabet som et forbrugerejet selskab, og borgerne i Grindsted og omegn skal være ejere. Formålet med energifællesskabet er at sikre forsyningssikkerheden i en fremtid med stor elektrificering af samfundet, men det unikke i projektet er muligheden for at lade dele af den lokale elproduktion bidrage til at oprense generationsforureningen.

 Tilbage i 2022 indledte GEV det store projekt i samarbejde med en forsker fra DTU. Siden da er Aalborg Universitet kommet med ombord sammen med en række private virksomheder, der alle kan se store muligheder i projektet.

– Her i 2023 har vi opstartet test og videreudvikling af en spændende teknologisk løsning, der ser ud til at kunne rense forurening ved hjælp af elektricitet. Samtidigt kan vi se, at dannelsen af et lokalejet energifællesskab med egen produktion, vil kunne skabe en hel række synergieffekter i den lokale elforsyning, men også på fjernvarmen. Når vi samler hele den pakke sammen, så står vi med en unik mulighed for at skabe en bedre fremtid for beboerne i Grindsted, siger direktør for GEV, René Heiselberg Gier.

Det er dog ikke nogen lille opgave, der ligger foran GEV. Projektet kræver nemlig et godt samarbejde med mange forskellige parter, herunder både private virksomheder, Billund Kommune og Region Syddanmark. Men ikke mindst deltagelsen og støtten fra de lokale bliver en afgørende del af projektet.

Det er derfor GEV deltager med energifællesskabet på årets julemesse i MAGION i den kommende weekend, fortæller udviklingschef, Martin Østergaard, der er ansvarlig for projektet:

– Der er stadig meget at afklare i projektet, men intet er vigtigere end at opleve, hvordan beboerne i området reagerer på det. Det her er ikke et energifællesskab, hvor en udvikler hiver 6-8% af overskuddet ud til sig selv. Nej, tværtimod får vi sammen med beboerne i lokalområdet mulighed for at skabe et selvstændigt energifællesskab, hvor vi ejer det hele sammen og ethvert overskud vil komme lokalsamfundet til gode, siger Martin Østergaard.