Vi skriver som naboer til det måske kommende 150 ha store energiprojekt i Eg mose.
Det er med stor interesse at vi som naboer følger planerne for lavbundsprojekt i vores område i Billund Kommune. Vi færdes dagligt i områdets natur og ser stor potentiale for klima og natur.
Undersøgelsesområdet ligger ved Urup søndrebæk og ned til Eg mose, omtrent 7 km vest for Grindsted by. Området udgør ca. 710 ha.
Flere af os har jord i lavbundsområdet og har haft konsulentbesøg bland andet af Naturstyrelsen.
I EU’s Biodiversitetsstrategi 2030 indgår målsætninger om beskyttelse af 30 % af EU’s landareal og 30 % af EU’s havareal, heraf med mindst 10 % strengt beskyttede områder.
Biodiversitetsrådet viser i en ny rapport, hvor 30 procent af det danske landareal skal beskyttes. Visionen er store sammenhængende naturområder og er en del af den grønne treparts-aftale.
Der er to store områder. Et omkring Ansager og op til Eg. Et omkring de store plantager ved Hoven.Hvor grænserne ender med at gå er usikkert, men de mødes netop i området omkring Guldalslund Kommune skov og Eg Mose området.
Det samme område er udpeget af Nationalt Center for Miljø og Energi i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening.
Det er til vores alles store overraskelse at vi nu erfarer at der er planer for en 150 ha. stor energipark ved Eg Mose. Parken skal rumme 10 stk 180 meter høje vindmøller, solceller, biogasanlæg og batteripark.
Energiparken er placeret lige midt i korridoren, der skal knytte de udpegede naturområder sammen.
I retningslinier for solceller i Billund Kommune kan man læse at: “Der skal redegøres for, hvorledes projektet understøtter en større biodiversitet og fauna. ” En umulighed set fra vores perspektiv.
Hertil kommer bekymringen om forurening af jorden fra vindmøller og solceller. Der er stor divergens imellem de forskellige undersøgelser der på nuværende tidspunkt foreligger.
Sammenfattende vil vi opfordre Billund Kommune til at arbejde efter en forsigtighedsprincip, således at fremtidige generationer har mulighed for at nyde naturen og at man undgår endnu en økologisk katastrofe i kommunen.
Vi agter at uddybe vores argumenter og lave en underskriftsindsamling og derefter mødes fysisk med byråd/planudvalg, når emnet skal diskuteres.
På vegne af gruppen
Lasse Johansson, Tusborgvej 9, 7200 Grindsted.