Leder: Cyklister med et dødsønske

Her ses den tydelige forskel på en cyklist med og uden lys.


I morgenens regn og mørke mødte jeg en cyklist i rundkørslen ved Tingstedet. En cyklist uden lys, som kørte i den modsatte retning – i bilbanen i stedet for på cykelstien. Helt klart en cyklist med et dødsønske.

Og dem er der tilsyneladende en del af i Billund kommune. Redaktionen modtager i hvert fald jævnligt henvendelser fra borgere, der er blevet forskrækket ved nær-ved uheld med mørkelagte cyklister involveret.

Som eksempelvis en læser fra Billunds midtby, der en mørk morgen mødte to piger på Ole Kirks Vej, der kom cyklende i den forkerte vejbane – endda helt uden lys. Helt klart også cyklister med et dødsønske.

Hvorfor er det ikke lige så naturligt for børn og voksne at tænde lyset på cyklen, når det er mørkt som det efterhånden er for langt de fleste af os at spænde sikkerhedsselen, når bilen tændes? Hvordan får vi indprintet hos børn og voksne, at det er for deres egen skyld at cykellyset skal tændes? Så de er synlige for bilisterne, der bliver opmærksomme på dem.

For hvor er de bare svære at se, når det er mørkt og regnvådt. Jeg tror desværre det blot er et spørgsmål om tid inden én af de mange mørkelagte cyklister bliver ramt af en bil. Og så kan vi sikkerhedsoptimere alle de rundkørsler og skoleveje som vi lyster. Hvis ikke der er lys på cyklen, sund fornuft og opmærksomhed i trafikken, så går det altså galt.

Pas godt på hinanden!

Marianne Thorø
Redaktør og indehaver af BillundOnline.dk