Lejlighedsbeboere skal være testpiloter på nyt sorteringssystem

Fra marts 2023 skal alle borgere i Billund Kommune sortere affald i 10 kategorier. Men hvis man bor i en af lejlighederne på Ole Kirks Vej 4-6, Lindevej 4-6 eller Gravhøjen 19-33 skal man sortere i 10 kategorier fra 1. maj i år. Det skal sikre gennemtestede løsninger for borgerne, når resten af kommunen om et år også skal sortere i de nye kategorier.

– Vi vil prøve nogle ting af, så vi kan lære mere om, hvordan det bliver bedst for borgere i kommunen. Det handler både om, hvordan man skal aflevere sit affald ved lejligheder, men også om den information, vi sender ud. Vi ved, at man lærer bedst gennem leg. Derfor sender vi blandt andet nogle brochurer ud, hvor man kan lære om affald ved at tegne og quizze, siger gruppekoordinator i affaldsteamet i Billund Kommune, Stina Andkjær Edlefsen.

De tre nye kategorier er tekstilaffald, mad- og drikkekartoner og farligt affald. Her skal beboerne aflevere farligt affald og tekstilaffald i et såkaldt miljøskab. Mad- og drikkekartoner skal de aflevere i en ny container, hvor de også skal aflevere plast.

Hvis man bor i hus i Billund Kommune, får man inden 1. marts 2023 en ekstra genbrugsbeholder og kasse til farligt affald. Hvis man derimod bor i lejlighed, kan der være forskel på, hvordan man skal sortere.

– Det er i høj grad op til ejerne af lejlighederne, hvordan man indretter den udendørs sortering. I en del lejligheder vil det være som de tre lejlighedskomplekser i Billund, hvor man får skabe til flere af kategorierne. Andre steder vil der for eksempel være en kasse til tekstilaffald. Vi står klar til at give råd, sparring og inspiration til borgere i både lejligheder og huse, siger Stina Andkjær Edlefsen.

Siden 1. april har borgere i Billund Kommune kunne få hentet slidt og ødelagt tøj ved hjemmet. Det betyder, at man kun mangler to kategorier for at være oppe på de 10.

Man kan få digital hjælp til at sortere på billund.nemsortering.dk. Den fungerer både som hjemmeside og som app, så man altid har hjælpen lige ved hånden.