Lokale børn skal give inputs til Børnenes Nytårstale

Som hjemsted for Børnenes Hovedstad og UNICEF-certificeret kommune bakker Billund Kommune op om et helt nyt samarbejde mellem UNICEF og TV2, der sætter fokus på børns rettigheder og deres ret til at blive hørt.

Samarbejdet bærer navnet ’Børnenes Nytårstale’ og er inspireret af succeskonceptet fra Norge. Det vil for første gang give danske børn muligheden for at få TV-taletid lige før Statsministerens nytårstale den 1. januar. Forventningen er, at dette års pionerprojekt vil blive en tilbagevendende begivenhed.

Som en del af projektet får elever på mellemtrinnet og i udskolingen mulighed for at blive undervist i deres rettigheder ved hjælp af et nylanceret undervisningsmateriale, som er udviklet af UNICEF på baggrund af FN´s Børnekonvention. Her vil børnene blandt andet få hjælp til at reflektere over deres egne rettigheder, såsom retten til ikke at blive diskrimineret, retten til at blive hørt og retten til privatliv.

– Vores børn er vores fremtid, og det ligger mig meget på sinde, at vi som kommune støtter op om og baner vejen for, at de bliver hørt og taget alvorligt, udtaler Stephanie Storbank, Borgmester i Billund Kommune.

Håbet er, at flest mulige børn og unge i Billund Kommune bliver klædt på til at kende deres rettigheder og får redskaber til at udtrykke deres mening – herunder deres oplevelser, bekymringer, håb og drømme for deres liv og fremtid.

Udover undervisningsmateriale får Billund Kommunes 5.-7. klasses elever en helt særlig mulighed forud for årets nytårstale.

For den 14. november mødes 473 lokale børn i Magion til et kæmpe event, hvor børnevært Sofie Østergaard, kendt fra Ramasjang, vil gøre dem alle sammen klogere på deres rettigheder og give dem redskaber til at få deres mening hørt. Her skal børnene quizze i børnerettigheder, lære at bruge deres stemmer og ikke mindst blive klar over, at det, der rører sig hos børn og unge, er mindst lige så vigtigt at lytte til, som det de voksne har at sige.

Derfor glæder det Direktør for Børn, Unge og Arbejdsmarked, Anders Lundsgaard, at så mange lokale skoleklasser har valgt at tilmelde sig arrangementet:

– Jeg tror på, at vi med vores deltagelse i Børnenes Nytårstale kan sikre en vigtig læring for vores børn og unge, som de både kan arbejde videre med efterfølgende rundt omkring i klasselokalerne og tage med sig i livet, lyder det fra Anders Lundsgaard.