Museets krigsmindeguide er kommet som app

Foto: Billund kommunes Museer


Hvis du downloader appen Useeum til din mobil, så vil du nu kunne se Billund Kommunes Museers krigsmindeguide live.

Det er museets guide til lokale krigsmindesmærker- og momenter fra 2. Verdenskrig, som første gang blev udgivet i efteråret 2018, men som nu er kommet som en anden udgave i app-form. I denne udgave er der uddybet med spændende fortællinger om mindesmærkernes historie. Mindesmærker kan bestå af mindesten, monumenter og statuer, men kan også være gravsten og mausoleer. Mindesmærkerne rejses ofte af en gruppe mennesker på lokalt initiativ for at fastholde en erindring om en særlig person eller begivenhed.

Især 2. Verdenskrig og besættelsen er den periode i Danmarkshistorien, der har givet anledning til flest mindesmærker i Danmark. De hædrer i høj grad modstandsbevægelsen og de allierede flyvere, der styrtede ned i Danmark. Det er almindeligt, at der hører en mindekultur til et mindesmærke som for eksempel kransenedlæggelser. På den måde opretholdes en fælles erindring om personen eller begivenheden og mindet sikres for fremtiden.

– Vi vil med krigsmindeguiden sætte fokus på 2. Verdenskrigs mindesmærker i Billund Kommune. De minder os om vores fælles historie, fælles identitet og fælles ophav. Vi har brug for historien for at kunne forstå vores egen tid, og vi kan lære af besættelsen ved at forsøge at sætte os ind i danskernes situation i årene 1940-45. Vi kan bruge mindesmærkerne som udgangspunkt til at spørge os selv, hvad vi havde gjort i deres situation, og dermed reflektere og perspektivere op til egen tid og fremtid, lyder det i en pressemeddelelse fra Billund kommunes Museer.