Nye vacciner skal bruges til andet stik


Et problem hos leverandøren af covid-19-vacciner giver udfordringer hos Region Syddanmark.

Det betyder nemlig, at de vacciner som Region Syddanmark skulle have brugt til at vaccinere flere tusinde borgere første gang, i stedet skal bruges på at vaccinere en række borgere anden gang.

De mange borgere, som skulle have haft det første stik har allerede fået besked i deres e-boks med link til der hvor der skal bestilles tid til vaccinen, men der er ingen tider til dem. Og det er altså fordi vaccinerne ikke er tilgængelige for dem alligevel.

– Årsagen er både leveringsvanskeligheder hos en af producenterne af COVID-19-vaccinen og det faktum, at en større del af doserne fremadrettet skal bruges på at give førstegangsvaccinerede deres andet stik, lyder det i en pressemeddelelse fra Region Syddanmark.

Det ventes, at leverancerne også i de kommende uger vil være med lidt færre doser.

Region Syddanmark har foreløbig givet første stik til ca. 40.000 plejehjemsbeboere, sårbare borgere og sundhedspersonale. Det svarer til, at 3,23 pct. af samtlige syddanskere er blevet førstegangsvaccineret.

– Fordi vi har været så effektive i de første uger med at vaccinere et stort antal syddanskere, bliver vi formentligt nødt til at reservere en stor del af de kommende tre ugers leverancer til at færdigvaccinere de 40.000, der allerede har fået første dosis. Der må jo kun gå et vist antal uger inden andet stik, hvis vaccinen skal være effektiv, siger koncerndirektør Kurt Espersen.

Han forstår dog til fulde frustrationen hos de borgere, der er blevet bedt om at bestille tid til vaccination, men ikke kan booke en tid.

– Det er jo brandærgerligt, at vi lige nu står klar til at vaccinere en masse mennesker, og så er der problemer med at levere det lovede antal doser. Men jeg kan love, at vi er parate i det sekund, der kommer flere vacciner, siger Kirt Espersen.