Nyt fællesskab vil gøre en forskel i Billund

Internationale Børnekulturdage i Billund 21. august 2015. Regatta på festivalpladsen. Foto: Billund kommune


Under navnet ”Billund United” vil en række af byens foreninger og organisationer sammen skabe initiativer til glæde for børn og familier i Børnenes Hovedstad. Første fælles opgave bliver De internationale Børnekulturdage til august.

– Vi har et fælles ansvar for at gøre Billund til et attraktivt sted at være – både for os, der bor her, og for dem, der kommer på besøg. Og så er det supergodt, at vi koordinerer vores kræfter, så vi i fællesskab får mest muligt ud af vores indsatser og skaber synlighed, siger Jens Bager fra Billund Idrætsforening, der er en af aktørerne i et nystiftet fællesskab med navnet Billund United.

Kernen i fællesskabet er de foreninger, organisationer og virksomheder, der sidste sommer stod sammen om Billunds allerførste Internationale Børnekulturdage. Her var tanken med kulturdagene at bygge en bro mellem den fælleskommunale Trekantfestival, den lokale Torvedag og en gentagelse af Regatta Rally i Billund Bæk. Initiativet blev taget rigtig godt imod med mere end 3000 deltagere i den lange række af begivenheder, der endte med at blive en del af festivalweekenden.

– Og netop den oplevelse af, at vi kan gøre en forskel i fællesskab, er grundlaget for, at vi har besluttet at fortsætte samarbejdet på mere permanent basis, fortæller Mette Højborg fra Børnenes Hovedstad, der også er med i Billund United.

Målet med Billund United er 2-3 gange om året at samle alle gode, lokale kræfter om at løfte et fælles arrangement, der er med til at gøre Billund til et godt sted at leve og være sammen på kryds og tværs af generationer, interesser og baggrund. Gruppen har allerede besluttet, at en gentagelse af De Internationale Børnekulturdage efter sommerferien bliver det første fælles projekt. Derudover er man gået i tænkeboks på at skabe et sjovt og samlende vinter-event.

– Billund har egentlig mange gode initiativer om sommeren. Men fra oktober til april lukker folk sig lidt mere om sig selv i deres egne huse. Men jeg tror, at Billund United på den lange bane også kan være med til at skabe en større samhørighed. I hvert fald så vi, hvordan voksne og børn, danskere og internationale hyggede sig sammen under børnekulturdagene, siger Rachel Faulkner, som deltager i Billund United med baggrund i byens internationale tilflyttermiljø.

Kernen i Billund United består pt af et medlem fra Billund Handelsforening, Billund Friluft, Billund Idrætsforening, Billund Kulturskole, Connect Billund, Visit Billund, Billund Kommune, LEGO Fonden og Capital of Children Office. Men andre foreninger, organisationer, virksomhed og ildsjæle kan også inviteres ind eller selv henvende sig for at bruge fællesskabet som løftestang for at udvikle aktiviteter.

Samtidig er det også håbet, at Billund United på sigt kommer til at fungere som en slags ”dating-central”, hvor byens aktører kan finde hinanden i mindre partnerskaber omkring arrangementer og koordinering af begivenheder.