Nyt gymnastikhold for autister

Billund IF Gymnastik har oprettet et hold særligt rettet mod børn mellem 10 og 14 år med en eller anden autisme-diagnose. Især for netop disse børn, kan det nemlig være noget af en udfordring at gå på et almindeligt gymnastikhold med ofte op til 50 gymnaster. Derfor er der nu oprettet et hold med max 10 deltagere, og i spidsen for holdet står Gitte Linding Thomsen, der selv er mor til et Asperger-barn:

– Ideen til holdet fik jeg efter sidste sæson. Vores søn Mads-Fredrik har Asperger og altid været en del af idrætslivet i Billund med os som forældre på sidelinjen – hvis nu der skulle opstå en konflikt, eller han ville føle sig presset. De sidste par år har han gået til gymnastik med stor glæde og jeg har været med som forældrehjælper. Men vi kunne godt mærke, at de store hold og kravene der blev større, pressede ham og han havde slet ikke lyst til at gå til gymnastik i år, forklarer Gitte Linding Thomsen om baggrunden for at lave holdet.

Og det viste sig snart, at hendes ide vakte interesse hos de andre forældrepar, som jævnligt mødes og snakker om deres børn, der alle har en autisme-diagnose:

– Flere oplevede det samme som os med at deres børn rigtig gerne vil deltage i gymnastik, men ikke kan klare de store hold. De andre forældre pressede lidt på og efter megen overvejelse tog jeg mod til mig, og fik snakket med Karina (Ehmsen, formanden for BI Gymnastik, red.) om der var noget haltid til os, siger Gitte Linding Thomsen.

Således blev der fundet en ledig tid søndag eftermiddag, hvor de indtil videre fem deltagere mødes for at motionere sammen:

– Vi har et fast program, vi følger hver gang – måske med en enkelt udskiftning af en aktivitet. Så ved børnene hvad de skal, i hvor lang tid, og hvad der kommer bagefter, siger Gitte Linding Thomsen. For børn med disse diagnoser er faste rammer og rutiner nemlig afgørende.

– Vi skal max være 10 på holdet – plus forældre. Så er det let og overskueligt for dem, der har lyst til at komme. Så er der god plads til dem, og jeg kan holde øje med, hvornår noget bliver svært eller
dét og dét skal jeg gøre mere af eller mindre af, siger Gitte Linding Thomsen.

Holdet hedder Gymnalopperne og træner om søndagen fra kl. 12.45 og en time frem.