Nyt look på Billund-tunnel

Selvom den egentligt var pænt udsmykket med vægmalerier lavet af børn fra Billund, så blev fodgængertunnellen fra 1986 under Grindstedvej i Billund efterhånden smadret ind i grafitti. Men nu bliver væggene shinet up og tunnellen får et navn.

Tunnellen kommer til at hedde Tunnel of Truth – Ærlighedstunnellen og der ligger en ganske speciel historie bag navnet. Det var kunstner Ivan Vesely, der sammen med sin datter gav tunnellen sit nye navn, for det var aftalen mellem dem, at mens man gik under vejen, kunne man tale frit. Her kunne man være ærlig om, hvordan man havde det. Således var der skabt grobund for et nyt kunstværk for den internationale kunstner.

Sammen med Nichole Peterson fra det internationale miljø i Billund kontaktede Ivan Vesely direktør i Børnenes Hovedstad, Mette Højborg. De fik hurtigt lagt en plan for, hvordan Tunnel of Truth kunne blive til virkelighed i samarbejde mellem kunstner, børn, lokale institutioner og Billund Kommune, der ejer fodgængertunnellen.

– Jeg var slet ikke i tvivl om, at vi gerne ville støtte arbejdet med Ærlighedstunellen. Dels er det jo en fantastisk historie om en far, der med ganske få midler skaber en tryg og rar ramme for sit eget barn, og nu også for alle børn og voksne i Børnenes Hovedstad. Og dels er det et eksempel på, hvordan vi får noget ekstraordinært ud af det, når vi løfter i flok. En ting er et utroligt engagement fra Ivan og Nichole. Men børn og frivillige voksne er også involverede i skabelsesprocessen, det lokale erhvervsliv sponserer materialer og Billund Kommune har været meget imødekommende med også at hjælpe til ved face-liftet af den tunnel, som rigtig mange Billundborgere benytter hver dag, siger Mette Højborg.

De store brikker til Tunnel of Truth-projektet skabes både lørdag og søndag i forbindelse med De Internationale Børnekulturdage, hvor alle kan være med til at sætte præg og penselstrøg på den beklædning, der fremover skal udgøre udsmykningen i tunnellen.

Søndag klokken 15 vil det samlede vægmaleri blive præsenteret og indviet nede i selve tunnelen af Ivan Vesely og borgmester Ib Kristensen.