Tronsøskolen slår dørene op til en fri fagskole


TronsøSkolen i Grindsted har fået en ny profil som ”fri fagskole” og slår derfor dørene op på søndag til åbent hus, hvor man kan se nærmere på skolen og dens tilbud.

På TronsøSkolen er undervisningen projektorienteret i værksteder, og skolen samarbejder med både uddannelser og erhvervsvirksomheder. Dermed får eleverne øjnene op for et væld af uddannelses- og jobmuligheder samtidig med, at de får et oplevelsesrigt år på skolen.

Frie Fagskoler er i familie med efterskoler og højskoler og bygger videre på kostskoletraditionen fra sin tid som husholdnings- og håndarbejdsskoler. Med fuld opbakning fra samtlige partier, har Frie Fagskoler lagt ”husholdning og håndarbejde” bag sig til fordel for en nytænkning af højskoletraditionen i et nyt praktisk-fagligt perspektiv.

Det betyder, at TronsøSkolen både kan præsentere 10. klasse og 5 erhvervslinjer inden for Hest, Landbrug, Gastronomi, Gokart og en splinterny ”håndværk og tekniklinje”. Her kan eleverne prøve kræfter med deres talent eller interesse, inden de skal vælge ungdomsuddannelse, samtidig med at de får et oplevelsesrigt kostskoleår.

Undervisningen er tilrettelagt med udgangspunkt i praktiske og kreative projekter, så eleverne får konkrete faglige færdigheder og mål med undervisningen. Projekterne kan være alt fra at holde et grillarrangement hvor eleverne har stået for hele processen lige fra at tegne og svejse en grill, stå for indkøb, tilberedning osv. eller indrette og drive en butik på skolen. Denne praktiske tilgang gælder også for de boglige fag som dansk og matematik.

Ifølge forstander Toni Hessner betyder den virkelighedsnære tilgang at elevernes motivation øges og samtidig styrker deres faglige identitet. Samtidig åbnes deres øjne for et væld af karrieremuligheder:

– Vi henter masser af inspiration udefra og samarbejder med både Lalandia og LEGO og andre lokale virksomheder, så virkeligheden på både ungdomsuddannelser og erhvervsliv inddrages i undervisningen, siger Toni Hessner forud for søndagens åbent hus fra kl. 11 til 16.