Undgå højresvingsulykker!


En ny kampagne skal minde cyklisterne om hvordan de passer bedre på sig selv for at undgå højresvingsulykker. Samtidig skal lastbilchaufførerne uddannes bedre.

Selvom antallet af dræbte og tilskadekomne cyklister i højresvingsulykker er faldende, så skal tallet gerne ned. For i de seneste ti år har 15-20 pct af de dræbte cyklister i trafikken mistet livet i en højresvingsulykke.

I 9 ud af 10 højresvingsulykker er cyklisten blevet ramt af lastbilens forhjul eller forhjørne. Derfor er kampagnens budskab til cyklisterne, at de skal holde øje med og holde afstand til lastbilens forhjul.

Efter sommerferien vil der blive sat ind for at styrke uddannelsen og efteruddannelsen af lastbilchaufførerne. Det skal gøre chaufførerne bedre til at indstille lastbilens spejle og lære dem at sikre godt udsyn gennem ruderne, så chaufførerne ikke overser cyklister.


Gode råd til cyklister:

  • Hold øje med lastbiler, når du nærmere dig et kryds eller holder i et kryds. Hold især øje med lastbiler ved siden af eller bag ved dig.
  • Kør først frem, når du har sikret dig, at lastbilen holder stille.
  • Hvis du ikke er sikker på, at lastbilen holder tilbage for dig, så stop og vent, til den er kørt om hjørnet, før du cykler videre.
  • Det farligste sted, du kan være, er tæt på lastbilens forhjul, lige når den skal svinge. Hold derfor afstand til forhjulet.
  • Kør ikke for hurtigt, når du nærmer dig og passerer et kryds.
  • Koncentrér dig om trafikken – brug ikke mobil og hør ikke musik, når du cykler.

https://www.youtube.com/watch?v=L1Qoa2Gs4mg

Foto og video: Rådet for Sikker Trafik