Velbesøgt åbenthus på varmeværkets nye halmcentral


Lørdag formiddag var alle borgere inviteret til åbent hus på Billund Varmeværks nye halmanlæg på Rugmarken i Billund.

Det blev til et velbesøgt åbenthus, med masser af interesserede borgere, der fik kyndig rundvisning på den nye imponerede halmcentral.

En festlig dag for alle

Varmeværket bød på brunch buffet fra Hotel Legoland og de fremmødte rundt på centralen. Hans Henning, der er kendt fra bandet the Rattlesnakes, sørgede for musikken, og der var være masser af sjov for børn og barnlige sjæle i legeområdet med hoppeborg, high-jumer og rodeotyr.

Indvielsen af den nye central er en fin lejlighed til at få en god snak med forbrugerne og vise borgerne i Billund, hvad der sker med den kollektive varmeforsyning i disse år, siger direktør for varmeværket Kim Selch

Varmen bliver 90% CO2-neutral

Den nye halmcentral på Rugmarken bliver opført i tre etaper frem mod 2022. Med opstarten er vi meget tæt på målet om at blive CO2-neutrale. Fra nu af kan vi levere 90% af varmen på de fossilfrie brændsler flis og halm, som hverken belaster klimaet eller miljøet. Som selskab er vi jo netop sat i verden for at sikre varmeforbrugerne en miljøvenlig, stabil og først og fremmest billig opvarmning.

Kedlen i den nye halmcentral har en max. varmeydelse på 12 MW. Det er dobbelt så meget som den eksisterende fliskedel, som fortsat vil være i drift fremover. Hermed får varmeværket en produktionskapacitet, som man også gerne vil stille til rådighed for de hustande i Billund, der stadig har individuel opvarmning med naturgas. I dag er der ca. 2.850 fjernvarmekunder i Billund, og med den øgede kapacitet kan det tal nå op på omkring 3.500.

Fra 1999 til 2015 er fjernvarmen i Billund vokset med 44%, og det er glædeligt – især for andelshaverne. Men nu har vi mulighed for at invitere endnu flere indenfor. Derfor håber vi også, at både andelshavere og borgere med gasfyr har lyst til at kigge forbi til Åbent Hus arrangementet den 9. maj på Rugmarken. Alle skal være så hjerteligt velkomne! slutter Kim Selch.

BillundOnline har taget et hurtigt kig på processen fra halm til varme, så nåede du ikke selv til åbent hus, får du her en rundvisning af direktør Kim Selch

Foto: Hugo Sørensen
Video: Marianne Thorø