400 elever dyster i naturfag

Arkivfoto: Naturvidenskabernes Hus


De har udviklet, testet og forberedt sig siden efteråret – og i morgen, onsdag, går det så løs for de 400 elever fra 5. og 6. klassetrin i Billund Kommune, når de mødes til dyst i årets Naturfagsmaraton i Vorbasse Fritidscenter. Her får eleverne endelig lov til at demonstrere deres løsninger på seks forskellige opgaver. Blandt andet har de bygget en robot-arm til rummet og lavet en opfindelse, der kan styre lyd i en bestemt retning.

Formålet er at styrke elevernes interesse for naturfag og teknologi og give dem en positiv oplevelse med fagene.

– Med Naturfagsmaraton viser vi eleverne, at naturvidenskab og teknologi er sjovt og spændende. Gennem årets opgaver kan de bruge deres opfindsomhed og kreativitet på mange forskellige måder, når de skal arbejde eksperimenterende og undersøgende med autentiske problemstillinger. Vi håber på at styrke elevernes interesse for naturvidenskab og teknologi, og måske også om nogle år lysten til at uddanne sig i den retning, siger direktør i Naturvidenskabernes Hus, Maiken Lykke Lolck.

Hvert år udvikler Naturvidenskabernes Hus, som står bag Naturfagsmaraton, seks nye opgaver. I opgaverne arbejder eleverne med virkelige udfordringer, og flere af dem er derfor udviklet i samarbejde med danske virksomheder.

I år har PPG, som producerer og sælger maling, og TDC NET, som leverer internet og mobilnet været med til at udvikle to opgaver. Her kommer eleverne til at prøve kræfter med at fremstille deres egen maling, bygge et transportbånd og undersøge deres skolekammeraters internetvaner. Én af de øvrige opgaver handler om rumfart og er udviklet i anledning af Andreas Mogensens mission sammen med ESA og ESERO Danmark.

Og netop dét at virksomhederne bakker op om naturfagsmarathon, gør det mere autentisk for eleverne:

– Gennem virksomhedernes engagement og deltagelse får eleverne indblik i nogle problemstillinger, som faktisk betyder noget i en virksomhed. Samtidig er opgaverne meget alsidige, så det bliver tydeligt, at eleverne har forskellige styrker og har brug for hinanden på forskellige områder, siger Maiken Lykke Lolck.

De deltagende lokale skoler er:

Billundskolen
Grindsted Privatskole
Grindsted Vestre Skole
Hejnsvig Skole
Lynghedeskolen
Sdr. Omme Skole
The International School of Billund